Avgiftene på bil kommer til å bli annerledes fra 2016. Det har regjeringen nå bestemt, men i år skjer det ingenting på denne fronten.
Avgiftene på bil kommer til å bli annerledes fra 2016. Det har regjeringen nå bestemt, men i år skjer det ingenting på denne fronten.

Pust ut – bilene blir ikke dyrere nå

Og noen har grunn til å juble.

Det har lenge vært kjent at det jobbes med endringer rundt beregningen av bilavgifter i Norge. Her handler det i stor grad om å vri avgiftene mot at biler som forurenser mye skal få høyere avgift – mens mer miljøvennlige biler skal bli rimeligere å kjøpe.

Den voldsomme salgsøkningen for elbilene viser til fulle at politiske virkemidler har effekt når det gjelder å styre hvilke biler vi kjøper. Virkemidler som null moms og heller ikke avgifter, har en stor del av æren for at ingen kjøper flere elbiler enn oss nordmenn.

Bort fra hestekrefter

I forbindelse med fremleggingen av revidert nasjonalbudsjett i dag, har regjeringen også kunngjort et helt nytt sytem for avgifter på biler på bensin- og dieselmotor.

Konkret handler det å om å gå bort fra hestekrefter som et parameter for avgift – og heller vektlegge utslipp. 

Samtidig skal også den såkalte vektkomponenten reduseres. I praksis: Det skal ikke være så viktig hvor mange hestekrefter bilen har, eller hvor mye den veier: Avgiftene (og dermed bilprisen) skal beregnes ut fra hvor mye den forurenser.

Pris i Norge: 1.120.000,- i Sverige: 340.000,-

Endringene kommer

Dette kan komme til å gi betydelige utslag for prisen på mange biler, i praksis at mange helt vanlige familiebiler blir dyrere. Men det skjer ikke nå. Regjeringen nøyer seg med å legge fram systemet, det skal ikke innføres ennå. Men fra 2016 er det grunn til å vente endringer.

Samtidig er det klart at avgiftsfordelene for elbilene blir uendret ut 2017. Fritaket for engangsavgift (i praksis nybilavgiften) for elbilene, skal forlenges til 2020.

Slipper moms

På ett område blir det imidlertid lettelser for bilistene. De som ønsker å lease en elbil, kan glede seg over at de slipper moms på dette.

Dette momsfritaket var allerede vedtatt, men norske myndigheter har ventet på en godkjenning fra ESA. Denne kom i vår, og dermed er det klart at momsfritaket for elbiler skal innføres senest 1. juli i år.

Dette er sjelden superbil – til Passat-pris