NEI NEI NEI: Du skal IKKE filme mens du holder mobilen stående. Aldri. (Foto: Colourbox).
NEI NEI NEI: Du skal IKKE filme mens du holder mobilen stående. Aldri. (Foto: Colourbox).

Gjør du også denne mobiltabben? 

– En stående video er like mye verdt som en ødelagt video. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De aller fleste går rundt med mobil hele tiden, og dette gjør det lett å knipse bilder og filme video av det meste man opplever i løpet av en dag. Ulempen er kvaliteten på det som blir festet på minnet. 

IKKE SÅNN! Den vertikale filmingen blir ikke en suksess når den skal spilles av på PC.
IKKE SÅNN! Den vertikale filmingen blir ikke en suksess når den skal spilles av på PC.

Sorte felt på siden 

En vanlig tabbe er at brukeren holder mobilen vertikalt. På mobilen går det greit å spille av høydefilm, fordi man bare kan snu skjermen. Men dersom man skal se filmen på en TV eller dataskjerm, er det rene sorgen. I mange playere må det legges på et sort filter på begge sider av filmen. 

Høydefilming er rett og slett ikke greit, mener blogger og redaktør Kolbjørn Andreassen. 

– Jeg får fullstendig kløe når jeg ser folk som filmer i høydeformat. Det er nesten så jeg gruer meg til 17. mai. Da vil det stå tusener på tusener med mennesker og filme unger i tog, men de gjør det i et format som ikke er egnet til å vise frem på mobil, pad eller tv, sier han til TV 2. 

Verdiløs film 

Han mener videosnutter i høydeformat er det samme som en ødelagt video: Den kan ikke brukes for ettertiden.

Ifølge Andreassen er årsaken til høydefilmingen at folk er vant til å holde mobilen vertikalt når man snakker. Han mener mobilprodusentene burde lagt inn video i breddeformat som standard.

Byråleder i Coxit og ekspert på sosiale medier, Magnus Brøyn oppfordrer folk til å ha et mer bevisst forhold til filmingen. 

– Folk som filmer vertikalt har lenge blitt latterliggjort i sosiale medier. Om noen poster en stående video, får man høre at man lider av «Vertikal Video Syndrom» og gjort narr av.

Men nå har nyere sosiale tjenester, som Meerkat og Periscope - i tillegg til Snapchat - gjort at folk må filme stående når de bruker disse appene  - og da kan forvirringen bli ytterligere forsterket. 

Ber folk være bevisste 

– Folk må rett og slett tenke seg litt mer om. Det er nok lett å filme stående fordi det er enklest å holde mobilen den veien. Men dersom man filmer noe som skal vises på en skjerm - større enn iphone og ipad, så må man filme liggende. Det er nok mange som glemmer seg, og blir overrasket når de skal spille av konfirmantens tale på TV-skjermen. I slike settinger må man alltid filme liggende, sier Brøyn til TV 2. 

Han minner om at det er en grunn til at pc- og tv-skjermer har den formen de har. 

– Filmskapere har gått fra 4:3 i sideformat til 16:9, og det er en grunn til det. For selv om du fint kan spille av den stående filmen på din PC, eller vise den på TV, så blir jo ikke opplevelsen stor når bildet i hovedsak består av himmel og buksebein.  

Oppfordring til tipsere

 I TV 2 får vi hver dag inn video som tipsere har filmet med mobiltelefon fra små og store hendelser. Og ganske ofte er det dessverre filmet vertikalt. 

Redaksjonssjef Olav Haugan på TV2.no har en klar oppfordring til potensielle tipsere: 

– Det er alltid best å filme liggende, altså i landskapsformat. Bare se på TV-en din! Filmer du "stående" må vi legge på et filter på hver side som tar oppmerksomhet vekk fra selve filmen. Da blir det vanskeligere for oss å bruke filmen din, sier Haugan.