Dette kan du bygge uten å spørre naboen

Kommuner forbereder seg på klage-krig når byggereglene forenkles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. juli blir det nå mulig for mange å sette opp balkonger, tilbygg og garasjer uten å sende byggesøknad eller nabovarsel. 

Men Kommunal- og moderniseringsdepartementets nye regler kan skape uenighet mellom naboer.

Kommuner oppbemanner

Kommunene frykter mange at regjeringens forenkling av reglene vil gi minst like mye arbeid som før. Tromsø kommune har allerede oppbemannet for å kunne ta unna naboklager.

– Vi er allerede i gang med å ansette to nye jurister, sier byggesakssjef i Tromsø kommune Laila Falck til TV 2.

Sorenskriver: – Blir krig

Også domstolene er forberedt på at flere nabotvister kan havne i rettsapparatet.

– Har det vært et anstrengt forhold fra før så er dette en endring som ikke gjør det bedre. Har det vært rimelig borgfred tidligere så blir det i alle fall krig nå, sier sorenskriver i Stavanger Helge Bjørnestad til TV 2.

Husk å si fra

Selv om du ikke trenger å søke, må du fortsatt si ifra til kommunen.

Dette kan du bygge uten å søke fra 1. juli:

  • Frittliggende bygning

Garasje, hobbybod, skrivestue eller lignende på inntil 50 kvadratmeter. Bygget må ikke inneholde bad, kjøkken eller soverom og ikke brukes som varig opphold eller til beboelse. Mønehøyde må ikke overstige 4 meter. Gehimshøyde må ikke overstige 3 meter. Det er heller ikke lov å bygge kjeller. Bygget kan plasseres inntil 1 meter fra nabogrense.

  • Tilbygg

Tilbygg som sykkelskur, vedskjul eller bod til hageredskaper på inntil 15 kvadratmeter. Tilbygget må ikke overstige høyden til første etasje i eksisterende bygg.

  • Balkong

Balkong, veranda eller åpent overbygget inngangsparti på inntil 15 kvadratmeter kan oppføres uten søknad.

  • Levegg

Levegg (skjermvegg) med høyde inntil 1,8 meter og lengde inntil 10 meter. Leveggen kan være frittstående eller forbundet bygning. Avstand til nabogrense må ikke være mindre enn en meter. Dersom lengde på levegg reduseres til 5 meter kan denne settes helt inn til nabogrense.