FREMSKRITT? Et fransk forskningslabratorium mener de har knekt sædcellekoden. Illustrasjon: Colourbox.
FREMSKRITT? Et fransk forskningslabratorium mener de har knekt sædcellekoden. Illustrasjon: Colourbox.

Hevder de har gjort grensesprengende gjennombrudd:

Forskere har for første gang dyrket fram sædceller i labratorium

For første gang har forskere klart å dyrke frem levedyktige celler utenfor mannskroppen. Men ekspertene venter med å slippe jubelen løs. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Franske forskere annonserte denne uken at de har lyktes med å dyrke frem sædceller i laboratorium

Forskningsrapporten og dokumentasjonen vil ikke bli lagt frem i sin helhet før 23. juni, men ifølge Kallistem  i Lyon kan dette bety håp for infertile menn. 

– Teamet vårt er det første i verden som har klart å finne teknologien som kan danne sædceller i labratorium, sier direktør Isabelle Cuoc i pressemeldingen. 

Forskerne har omdannet uferdig testikkelvev til å bli ferdig utviklet sædceller, som skal kunne brukes til prøverørsbefruktning. Dette er en kompleks prosess som tar rundt 72 dager. De første positive resultatene kom i desember i fjor.

De håper at menn med fertilitetsproblemer skal kunne ha glede av utviklingen i løpet av de neste fem årene. De kliniske testene vil starte i 2017 og disse vil avgjøre fremtidig skjebne for prosedyren. 

Ulike forskningssentre verden over har jobbet med å utvikle sædceller de siste 15 årene. 

Fordi lite dokumentasjon foreløpig foreligger, er ekspertene noe tilbakeholdne med å slippe løs applausen. 

Professor Allan Pacey ved Universitetet i Sheffield er ekspert på fertilitet hos menn. Han sier til den britiske avisa Daily Mail at det ikke er første gang forskere påstår at de har knekt koden for utvikling av sædceller. 

– Helt til artikkelen er publisert og grundig gjennomgått forholder jeg meg skeptisk til dette. Slike utspill er ofte veldig vonde for par som sliter med infertilitet, og som senere får knust håpene sine når det viser seg at dette ikke er en gjennomførbar prosedyre. 

Også professor Israel Nisand, i European Bioethics Forum, advarer mot å juble for tidlig. Men samtidig sier han at dersom dette viser seg å fungere, kan tusener av menn kunne få nye muligheter.