KUNNE BLITT SKUTT: PSG-stjernen Zlatan Ibrahimovic kunne blitt skutt etter et besøk i hjembyen Malmö i 2010. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
KUNNE BLITT SKUTT: PSG-stjernen Zlatan Ibrahimovic kunne blitt skutt etter et besøk i hjembyen Malmö i 2010. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER

«Malmö-skytteren» ville drepe Zlatan

Peter Mangs, som stod bak minst 15 skuddepisoder i Malmö for fem år siden, sier at han ville drepe Zlatan Ibrahimovic.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Malmö-skytteren» ble i 2012 dømt til livsvarig fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i to drap, fire drapsforsøk og flere andre lovbrudd i den sørsvenske byen Malmö i perioden 2009 til 2010.

De fleste av hans ofre hadde utenlandsk bakgrunn, og Mangs innrømmet rasistiske motiver med sine handlinger.

– Han kaller personer av utenlandsk opprinnelse aper. «Hitler er lik meg», skriver han i en tekst fra begynnelsen av 2000-tallet. Det kan ikke være tilfeldig at alle ofre utenom to har utenlandsk bakgrunn, sa aktor Solveig Wollstad i forbindelse med rettssaken.

Ville skyte Zlatan
I sin selvbiografri forteller nå den livstidsdømte morderen at han hadde planer om å skyte og drepe fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic, som for tiden spiller for franske PSG.

Mangs forklarer at planen oppstod da han så en rød Ferrari stå ulovlig parkert i Södervärn i Malmö i 2010, skriver Omni.se.

Zlatan Ibrahimovic er oppvokst i byen og flere av fotballstjernens familiemedlemmer bor i Malmö fremdeles.

«Malmö-skytteren» forteller at han reiste hjem for å hente sin pistol etter å ha sett Zlatans Ferrari parkert i byen. Han ville skyte PSG-stjernen fordi han mente Zlatan oppførte seg på «en Balkan-aktig måte».

– Jeg tenkte at det ville blitt et «jævla» leven i media om nevnte gubbe ble skutt, skriver Mangs i sin egen selvbiografi.

Da Mangs vendte tilbake til parkeringsplassen, var imidlertid Zlatans Ferrari forsvunnet. Den dømte morderen hevder at han derfor valgte å fyre av et ukjent antall skudd mot mennesker, biler og bygninger i området.

Tre drap og 12 drapsforsøk
Mangs ble pågrepet og arrestert bakgrunn av tips fra publikum i 2010. Etter at det hadde vært en rekke skyteepisoder i Malmö, tok påtalemyndigheten ut tiltale som omfattet tre drap og 12 drapsforsøk. Ofrene ble skutt gjennom vinduer i leiligheter og kontorbygg. Noen ble skutt i parkerte biler, andre mens de spaserte på gaten.

Politiinspektør Börge Sjöholm sa det var vanskelig å spore mannen bak skyteepisodene.

– Ofrene kunne ikke settes i sammenheng med hverandre, eller med den mistenkte. Flere ble skutt på avstand, ofte om natten og dermed var beskrivelsene vage, sa politiinspektøren om etterforskningen.

I Sverige er praksisen slik at den som har fått en livstidsdom, kan, etter å ha sonet i minst ti år, søke om å få omgjort dommen til en tidsbestemt fengselsstraff, som må være på minimum 18 år.