TUNG START I ENGLAND: Ángel Di María har ikke fått det til å fungere i Manchester United siden overgangen fra Real Madrid. I sommer kan argentineren forsvinne fra United, tror Tor-Kristian Karlsen. AFP PHOTO/IAN KINGTON
TUNG START I ENGLAND: Ángel Di María har ikke fått det til å fungere i Manchester United siden overgangen fra Real Madrid. I sommer kan argentineren forsvinne fra United, tror Tor-Kristian Karlsen. AFP PHOTO/IAN KINGTON

Ekspert tror Di María kan bli solgt i sommer

Dette må Manchester United gjøre for å vinne Premier League neste sesong. Les Tor-Kristian Karlsens råd til Louis van Gaal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det første året av «prosjekt Manchester United» går mot slutten for Louis van Gaal. Manchester United er kun et lite steg unna å sikre en plass i neste sesongs Mesterliga, men et solid steg unna nivået som skal til for å vinne Premier League.

– Van Gaal har en jobb å gjøre, men noe av storheten og det mektige ved Manchester United som alle klubbene fryktet før, er på vei tilbake. Laget fremstår også med mer vinnervilje og bedre mentalitet. Det er likevel «work in progress». Prosjektet til van Gaal er ikke ferdigutviklet, sier TV 2s fotballblogger Tor-Kristian Karlsen. 

Mye positivt, noe negativt
I perioder av sesongen har det gnistret av United. Strålende spill og blendende prestasjoner har gitt supporterne troen på at veien til toppen ikke er lang, men så har det kommet tilsvarende nedslående nedturer med svakt spill og kollektiv svikt.

– Det har vært mye positivt med enkeltspillere, men i kollektivet er det fremdeles mye å videreutvikle. Stallen har en del positivt i seg. Det er en del riktige typer der, men de blir brukt feil. Generelt gjennom året har det vært for mange utskiftninger og endringer i posisjoner. Jeg tenker spesielt på midtbanen, som jeg ikke er blitt klok på, sier Karlsen.

1,6 milliarder kroner ble brukt før sesongen på å hente Marcos Rojo, Luke Shaw, Ander Herrera, Daley Blind, Ángel Di María og Falcao (lån). Etter å ha sett van Gaals United i Premier League denne sesongen, er det likevel rimelig å anta at rødtrøyene kaster seg ut på markedet nok en gang med en løs strikk rundt seddelbunken for å dekke manglene laget har.

– Dersom United skal ut i markedet og bruke tilsvarende summer som i fjor, må man komme tilbake med bedre avkastning enn i år, sier Karlsen.

Tror Di María blir solgt
Storfisken Di María ble fanget i det over 600 millioner kroner dyre garnet til administrerende direktør Ed Woodward i fjor. Argentineren kom fra Real Madrid med spådommer om å ta Premier League med storm, men det skjedde ikke. En trøblete start på United-karrieren kan fort bli det eneste Di María kan se tilbake på fra oppholdet i England, tror Karlsen.

– United har ikke råd til et år til med en underpresterende Di María. De må ta et valg her. Skal man prøve ett år til, eller skal man ta et tap og selge ham. Jeg tror fort at Di María kan forsvinne i sommer, sier Karlsen.

– Når man bruker så mye penger på en spiller som Di María, må du bruke ham i en rolle han er komfortabel i. Det blir også forventet at spilleren får tid og at man nesten bygger et lag rundt ham. Det har man ikke klart på noen måte med Di María. Det er overraskende at en spiller som man har lagt så mye penger og prestisje i, ikke blir gitt flere sjanser.

Skulle Di María forsvinne, kan det legge premissene for hva som skal skje i overgangsvinduet i sommer. Det samme gjør kvalifisering til Mesterligaen. En plass i topp fire i Premier League og billett til Mesterligaen vil uten tvil gjøre det langt enklere for Manchester United å trekke til seg store navn. 

Sommerhandelen er allerede i gang for United. Torsdag bekreftet rødtrøyene at de er kommet til enighet med PSV om signeringen av stortalentet Memphis Depay.

– Han har en spillestil som passer inn i laget. Depay er en vanskelig spiller å håndtere. Han har veldig høy selvtillit og stor selvbilde, men van Gaal kjenner ham godt. Depay respekterer van Gaal. Det kan være nyttig, sier Karlsen.

Karlsens guide til sommeren 2015 for Manchester United:

Keeper:

Vurdering av sesongen: David de Gea har reddet mange poeng for Manchester United denne sesongen. Er lagets klare ener. 

Karlsens spådom og råd: Jeg tror David de Gea signerer ny kontrakt og blir værende. Det er ekstremt viktig for klubben og prosjektet til van Gaal. Dersom de mister den helt klare eneren i laget, ville det vært et tap for både United og Premier League. Premier League har hatt en tendens til å tape de helt store verdensstjernene til Real Madrid (Gareth Bale) og Barcelona (Luis Suárez) i det siste. Det ville vært flaut dersom de Gea forsvant til Real Madrid nå i sommer. 

Forsvar:

Vurdering av sesongen: I forsvaret er det utfordringer. Både med tanke på typer og lederegenskaper. De ser sjelden veldig trygge ut når de leder. Motstanderen får alltid skape mye og komme til sjanser mot United. De har en del «nesten-stoppere» i Phil Jones, Jonny Evans og Chris Smalling som etter hvert er blitt rutinerte og ok Premier League-spillere. De spillerne er likevel ikke på nivået som skal til for å gjøre United så defensivt trygge at de kan hevde seg i toppen av europeisk fotball. Marcos Rojo har vært bra og prestert som forventet. Han har en personlighet, et temperament og en aggressivitet som pleier å bli en «hit» i Premier League.

Karlsens spådom og råd: Her bør hovedprioriteten til Manchester United ligge i sommer. Laget trenger et fastere holdepunkt i midtforsvaret. Derfor trenger de en midtstopper. Men å sikre seg en kvalitetsmidtstopper er den vanskeligste utfordringen i dagens overgangsmarked. Det viser bare Manchester Citys kjøp av Eliaquim Mangala for 42 millioner pund. United må samtidig ikke bli altfor kreative på stopperplass. Mange snakker om Hummels og andre spillere som er gode med ballen. Effekten av det er overvurdert, mener jeg. Istedenfor å hente den nye Franz Beckenbauer eller Franco Baresi, tror jeg det vil være klokt å finne en spiller som er trygg og jevn i prestasjonene, har autoritet og kjenner ligaen. Tre navn slår meg:

Ron Vlaar (Aston Villa): Han er ute av kontrakt i slutten av juni. Han var inntil nylig kaptein i Aston Villa og har spilt VM for Nederland. Han har mye rutine.

Ryan Shawcross (Stoke): Kjenner til klubben etter å ha kommet gjennom ungdomssystemet til United. Han er ikke som å stirre inn i et da Vinci-verk, men er effektiv og har autoritet og rutine. 

Winston Reid (West Ham): Solid midtstopper som har fart i tillegg til rutine.

Jeg tror også at Manchester United henter Nathaniel Clyne fra Southampton. Det vil være et greit kjøp dersom han ikke blir for dyr. Han har en bra balanse mellom defensive og offensive ferdigheter. Det er ganske sjelden i backer nå for tiden.

Midtbane:

RYKTES TILBAKE TIL ENGLAND: Gareth Bales navn preger daglig ryktespaltene. Tor-Kristian Karlsen ville heller gått for Memphis Depay dersom han styrte i United: – Depay korresponderer mer med behovet United har, sier Karlsen.   AFP PHOTO / GERARD JULIEN
RYKTES TILBAKE TIL ENGLAND: Gareth Bales navn preger daglig ryktespaltene. Tor-Kristian Karlsen ville heller gått for Memphis Depay dersom han styrte i United: – Depay korresponderer mer med behovet United har, sier Karlsen.   AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Vurdering av sesongen: Michael Carrick har levert som han alltid har gjort, og Ander Herrera har funnet sin plass i systemet og tilført noe United har vært på jakt etter. Blind har levert som forventet. Jeg synes også van Gaal har klart å finne en finurlig løsning på å få nytteverdi av Marouane Fellaini. Juan Mata har blomstret i perioder. Det er litt urovekkende at Di María ikke har levert. Dersom United skal tilbake som toppklubb i europeisk sammenheng, må de kunne tiltrekke seg og klare å tilpasse stjernespillere i laget. 

Karlsens spådom og råd: Det spørs hva som skjer med Di María. Dersom han forsvinner, vil det frigjøres midler og plass i stallen. De skulle kanskje hatt en sentral midtbanespiller som kunne dekket rom - en som er litt mer defensiv enn Herrera. Morgan Schneiderlin på Southampton kunne passet veldig godt inn der. Men nye spillere på midtbanen er ikke et behov. Dersom Di María blir værende og de klarer å bruke ham riktig, samt holde Carrick skadefri og få de ulike typene til å passe sammen, kan det bli bra.

Angrep:

Vurdering av sesongen: Tidvis har mye av intensiteten som var borte under Moyes, kommet tilbake. Spesielt i angrepsspillet har United klart å sette motstanderen under press og holde høyt balltempo i siste tredel. Samspillet mellom de offensive er også blitt bedre, men blant andre har ikke Robin van Persie og Falcao prestert som forventet. Jeg regner med de kommer til å ta noe grep. Det vil overraske meg dersom United nytter seg av opsjonen på Falcao.

Karlsens spådom og råd: United er på jakt etter samme type spiss som Liverpool er - en skikkelig midtspiss, en nummer ni. Kvalifisering til Mesterligaen vil sikre United muligheten til å sikte høyere på markedet. Spilleren jeg ville gått for, og som jeg tror passer veldig godt i United, er Mauro Icardi i Inter. Han har alle ferdighetene United trenger. Han er veldig eksplosiv og fysisk sterk. Han er god til å holde på ballen, men er best rettvendt. Han er også utrolig sterk mentalt og har prestert bra på et Inter-lag som ikke har fungert i hele tatt. Han ville vært en perfekt type for United.

Så dersom man skulle løse dette veldig raskt: Clyne, Vlaar, Icardi og Depay inn. Da er det gjort. Da er det bare til å gå ut og kjempe om tittelen neste sesong.