DROPPER: Desirée Ramsjø (18) koser seg som russ, men dropper de store treffene etter voldteksanmeldelser. (FOTO: Privat)
DROPPER: Desirée Ramsjø (18) koser seg som russ, men dropper de store treffene etter voldteksanmeldelser. (FOTO: Privat)

Tør ikke dra på russetreff – redd for å bli voldtatt

Russejenter selger billettene sine til store russetreff i frykt for å bli utsatt for overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet er bekymret og advarer russen etter det er anmeldt flere voldtekter i løpet av russetiden. Så langt er det meldt om voldtekter både på russens populære møtested på Tryvann i Oslo og i Tønsberg.

Også justisministeren har vært ute å bedt gutta om å skjerpe seg, etter voldtektsanmeldelsene.

Fokuset på voldtekt og respekt for egne og andres grenser har vært et stort tema blant årets russ og flere føler på et sexpress.

BEKYMRET: Marigona Ibishi (18) lar heller være å dra på treff enn å riskere å bli utsatt for overgrep (FOTO: Privat)
BEKYMRET: Marigona Ibishi (18) lar heller være å dra på treff enn å riskere å bli utsatt for overgrep (FOTO: Privat)

Solgte billettene

For noen av russejentene ved Greåker videregående i Sarpsborg har skrekkhistoriene ført til salg av billetter, og en russetid uten de store russetreffene.

– Vi skulle til Tryvann første helga i mai, men etter at det ble mye snakk om voldtekt ble vi skeptiske, forteller 18 år gamle Marigona Ibishi.

– Politiet var på skolen vår å snakket om problemet, de fortalte om virkelige hendelser og at det kom folk som ikke var russ inn på arrangementene, da fikk vi virkelig opp øynene, forteller 18-åringen.

Sexpress

Både hun og venninnen Desirée Ramsjø forteller at sexpresset blant russen gjør at de blir ekstra skeptiske.

– Det er finnes flere russeknuter som handler om sex og klining og mange planlegger å ta disse på treffene hvor det er flere russ samlet, forteller Ibishi.

18-åringene forteller om knuter som handler om å ha sex og som går på kline med 20 medruss på en kveld. Den gamle kjenningen kongla, som går på å ha sex utendørs lever fortsatt, og mange benytter anledningen til nettopp dette på treffene, ifølge jentene.

– Det er jo venner av oss som har reist på treff og det har jo gått bra med dem, men vi føler allikevel ikke at det er en risiko verdt å ta. Blir man utsatt for et overgrep så preger det jo en i lang tid, sier jentene.

Familien skeptisk

For Ramsjø har også familiens skepsis spilt en stor rolle når hun har valgt å holde seg unna de store festene.

– Flere i familien min har fortalt om erfaringer de gjorde seg i russetiden og de er jo bekymret de også, forteller hun.

Selv om voldtektene har skremt jentene bort fra de store treffene på Tryvann, Lillehammer og i Kongeparken i Stavanger, er de med på russefestene i hjembyen Sarpsborg.

– Man koser seg jo med de nære vennene også og vi er flinke til å passe på hverandre og får hverandre til å føle oss trygge, sier Ramsjø.

Høy sikkerhet

På tross av at jentene er skeptiske og velger å holde seg unna, bedyrer arrangørene at de gjør alt som står i deres makt for å gjøre de store treffene trygge.

Førstkommende helg er det ventet mellom 6000 og 8000 russ til landstreffet i Lillehammer, i tillegg til flere tusen som samler seg i Kongeparken i Stavanger.

Ansvarlig for treffet i Lillehammer, Lars Nes sier de har hevet sikkerheten etter voldtektsanmeldelsene.

– Vi har en stående ordre om at vaktene skal kontakte unge som hygger seg i skogen for å høre om det er frivillig, det kan kanskje virke flaut men det er nødvendig, sier Nes.

På Lillehammer deler de også opp toalettene mellom kjønn og har satt opp overvåkingskamera slik at de kan se hvem som går inn og ut.

– Det har vært meldt om voldtekter i forbindelse med toalettene og vi velger derfor ekstra overvåking her, forteller Nes.

Ekstra lys og dovakter

Arrangørene har også leid inn mer belysning på området og setter permanente vakter rundt toalettene.

Også i Stavanger står sikkerheten i høysetet før helgen.

– Sikkerheten på landstreffet er noe vi jobber med 12 måneder i året. Det snakk om 9000 dugnadstimer, 400 verter, egen legevakt, brannstasjon og politistasjon inne på området. I tillegg har vi styrket overvåking og belysning av mørke områder, sier presseansvarlig for landstreffet i Stavanger, Aasmund Lund.

Han legger til at det er svært vanskelig å stoppe noen som går inn for å begå overgrep, og at de derfor aldri kan garantere at slike hendelser uteblir. Han understreker samtidig at de tar alle forholdsregler de kan.

– Sikkerhet er noe som sitter dypt i organisasjonen. Er det et sted jeg ville sendt barna mine så er det hit, her ligger alt til rette for at det skal bli en magisk helg, sier Lund.