VALGLOKALER: I storbritannia setter man ut urner der folk er. Både i flere svømmeanlegg, puber og vaskerier er det mulig å stemme. AFP PHOTO / GLYN KIRK
VALGLOKALER: I storbritannia setter man ut urner der folk er. Både i flere svømmeanlegg, puber og vaskerier er det mulig å stemme. AFP PHOTO / GLYN KIRK

– Været kan avgjøre valget i Storbritannia

Med minutter igjen å stemme er valget fortsatt helt åpent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært fint vær og godt oppmøte i de britiske valglokalene torsdag. Tradisjonelt sett har dette vært en fordel for Labour, skriver Daily Mail.

Argumentet bak denne påstanden er at de som stemmer på partiene til høyre har bedre råd, og derfor mindre påvirkelig av dårlig eller bra vær når de skal komme seg ut til valglokalene.

Følg valget direkte her. Delta i med meninger i livebloggen med #2valg

SISTE: : De konservative ligger i tet med 316 representanter foran Labour med 239 representanter, ifølge en valgdagsmåling i Storbritannia.

Millioner av velgere har strømmet til urnene som er satt ut på skoler, puber, vaskerier, utendørs svæmmebassenanlegg og til og med vindmøller. 

En annen og mer strategisk fordel til Labour er at de kan ha lettere for å finne koalisjonspartnere.

– Labour har flere de kan spille på enn De konservative. Mens de Konservative stort sett kan støtte seg på De liberalkonservative. Ukip vil de helst holde seg langt unna, sier førsteamenuensis Atle Wold fra Universitetet i Oslo til TV 2.

Dette kan være avgjørende for hvem som danner regjering i Storbriannia, men absolutt ikke sikkert. Målinger viser så jevne resultater at ingen tør spå utfallet. 

Historiker Hans Olav Lahlum tror at den høye usikkerheten blant velgere på høyresiden kan ombestemme seg i valgavlukkene og stemme De konservative i stedet for UKIP og Liberaldemokratene.

– De konservative har ikke fått det oppsvinget de hadde håpet på. Det de kan håpe på nå, er at folk som har vært i tvil, lander på det trygge, og at folk som på meningsmålingene har sagt UKIP eller Liberaldemokratene, ombestemmer seg, sier Lahlum til TV 2.

Klokken 23 kommer den første valgdagsmålingen. Følg dekningen av valget i Storbritannia direkte her.

– De skotske nasjonalistene vil jo folk stemme på, for de er det vits å stemme på. De vil få mandater i Skottland. Det Labour kan håpe på, er at noen går til dem fra De grønne, sier han.