Robert (15) rører alle til tårer: – Tiden sto stille under konfirmasjonen

Moren er svært takknemlig for at presten gjorde konfirmasjonen til hennes funksjonshemmede sønn til en fantastisk opplevelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Funksjonshemmede Robert Zak er femten år og det var tid for å ta stilling til om han skulle konfirmere seg eller ikke. Guttens mor, Hanne Gro Dalane-Zak, var litt i tvil, for hun visste at det kunne bli en utfordring. 

Akte seg nedover 

Robert er født med Angelmanns syndrom. Det er en sjelden sykdom som ca en av 30.000 mennesker får, og er en alvorlig psykisk utviklingshemming.

Måten prestene i Eidanger kirke møtte henne og Robert på betrygget henne om at sønnen ville bli godt ivaretatt.

KONFIRMASJONEN: Det kunne blitt en oppkavet konfirmasjon for familien. Isteden oppsto en helt spesielt stund for hele kirken. FOTO: Privat
KONFIRMASJONEN: Det kunne blitt en oppkavet konfirmasjon for familien. Isteden oppsto en helt spesielt stund for hele kirken. FOTO: Privat

Da det var klart for konfirmasjon lørdag 2. mai, ble Robert bedt om å komme til alters hvor han skulle knele. Han ble hjulpet opp, men etter å ha satt seg på kne begynte han å ake seg i motsatt retning. 

– Tiden sto stille

I stedet for å bli en oppkavet situasjon, gjorde prest Rune Doksrød og kateket Anders Morenholmen det som rørte alle.

De fulgte rolig etter Robert og satte seg ned ved siden av ham. Videoen som ble tatt opp viser hvordan Roberts ansikt lyser opp.

Øyeblikket som oppsto var magisk.

– Der og da sto tiden stille. De sekundene ble mettet med mening. Det er et minne for livet, sier Kateket Anders Morenholmen som har fulgt Robert hele året.

Det ble en spesiell stemning i hele kirken. Mange tørket tårer, og alle kjente på høytideligheten. 

Mye kjærlighet

Både prest og kateket beskriver denne gudstjenesten som helt spesiell.

– Det gjorde noe med hele gudstjenesten. Folk var rørt og glade. Robert var et eneste stort smil, sier presten til TV 2. Han forteller at det første Robert gjorde ved alterringen var å gi å gi han en klem.

– Det er så mye kjærlighet i den gutten, sier Doksrød til TV 2.

 Både prest og kateket var forberedt på at det kunne skje noe uventet. Moren til Robert er imponert over måten kirken har tatt imot og forberedt ham før gudstjenesten.

– Jeg har hatt ham hele konfirmanttiden. Jeg har hentet ham sammen med lærer og assistent og tilbrakt tid i kirken. Vi har kost oss og spist kjekt og drukket sjokolademelk i kirken. Vi har kost oss skikkelig, sier Morenholmen.

– Fantastisk dag

Roberts mor er rørt og takknemlig etter overstått konfirmasjon. Hun roser både menighetskontoret og prestene for å ha gitt familien en fin dag.

– Det var fantastisk. Måten de tok imot oss fra første gang vi tok kontakt. De var så imøtekommende og de laget et eget opplegg for Robert. Til og med organisten møtte opp for å gjøre Robert kjent med kirken før konfirmasjonen, sier Zak til TV 2.

Uten den gode forberedelsen tror hun ikke de hadde klart å gjennomføre konfirmasjonen.

– Robert ga oss så mye

Kateketen som har forberedt Robert til konfirmasjon sier konfirmasjon handler om det å være nær og tilstede for konfirmanten, og det var akkurat det som skjedde her.

– Det var en fantastisk og spesiell gudstjeneste. Og det var på grunn av Robert, sier han.

– Det er mye snakk om verdiskaping. Robert kommer sannsynligvis aldri i arbeid, men den dagen i den gudstjenesten sto Robert for en enorm verdiskaping. Han satt på første benk og var et stort smil. Han gikk fra familiemedlem til familiemedlem og gir alle en stor klem. Det blir en helt spesiell høytidsstemning for alle i kirken, sier kateketen.

Presten sitter også igjen med et sterkt minne.

– Det gjorde noe med meg. Jeg og kateketen klemte hverandre etter gudstjenesten og var enige i at Robert hadde gjort noe med oss, sier Doksrød.

Sjokkert over oppmerksomheten

Moren delte videoopptaket av konfirmasjonen på Facebook, men var ikke forberedt på den enorme oppmerksomheten hun skulle få.

– Det er helt vilt. Jeg ville bare dele den med familie og venner. Men om det kan hjelpe andre foreldre med funksjonshemmede barn som lurer på om de skal konfirmere eller ei, så er det bare bra, sier hun.