TID FOR VALG: Det er tid for valg i Storbritannia, og i morgen er dagen britene skal stemme frem sin neste regjering. (Foto: AP)
TID FOR VALG: Det er tid for valg i Storbritannia, og i morgen er dagen britene skal stemme frem sin neste regjering. (Foto: AP)

Du kan være full, gå i pysjen, og er du mann kan du også gå toppløs

... men nåde deg om du tar på deg en fargerik rosett! Få med deg britenes elleville lover og regler for oppførsel i valglokalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det britiske valget er rett rundt hjørnet, og onsdag 7. mai skal britene inn i valglokalene for å stemme fram sine ledere.

Etter å ha slitt seg gjennom de mange timene med lesing av partiprogrammer, og grubling over hvem som skal være heldig nok til å få den ene stemmen man har å avgi, skulle man tro at den viktigste (og vanskeligste) biten var over. 

Men nei. 

For inne i valglokalene venter mange nye utfordringer og spørsmål som trenger svar. Kan man ha med seg hunden sin? Kan man være full? Kan man gå i pysjen? Og kanskje viktigst av alt; kan man ta en selfie? (Hvem vil vel gå glipp av muligheten til å skryte over sitt politiske engasjement på Instagram?)

IKKE FOR ALLE: Kun kandidatene får pynte seg med fargerike rosetter. (Foto: AP)
IKKE FOR ALLE: Kun kandidatene får pynte seg med fargerike rosetter. (Foto: AP)
TILLATT: Religiøse plagg er tillatt. (Foto: AP)
TILLATT: Religiøse plagg er tillatt. (Foto: AP)

Det politiske valgsystemet kan være vanskelig, og det samme gjelder kulturen i valglokalene. Men her er altså reglene som våre venner på andre siden av dammen må forholde seg til når de skal stemme i morgen - i tilfeldig rekkefølge:

  • Kan man ha med seg dyret sitt?

Selv om hunder ikke har stemmerett, har de lov til å bli med i valglokalene og se på eierne sine stemme - så lenge de ikke forstyrrer noen andre. Når det gjelder større dyr, som for eksempel hester eller ponnier, så må de taues fast utenfor. 

  • Kan man avgi stemmen sin toppløs?

Er du mann, så kan du det. Er du kvinne, kan du ikke. Hvorfor? «For distraherende», har ekspertene bestemt. 

  • Kan man ha på seg politiske plagg?

Plagg med direkte politiske meldinger frarådes, men en t-skjorte med bilde av for eksempel Che Guevara er lov. Å gå med religiøse plagg som burka er tillatt, og dersom du har forsovet deg og er litt sent ute er det ingen lov som sier noe imot å avgi stemmen din i pysjamasen.

  • Kan man ta en selfie? 

Ja, men gjør du det feil så kan det koste deg dyrt. Det er ikke fastslått noe sted i loven at det ikke er lov å ta bilde inne i valglokalene, men hvis selfien din ved et uhell avslører hva noen andre har stemt kan du få en bot på £5000, eller opptil 6 måneder i fengsel.

  • Kan man stemme med promille?

Ja, du kan stemme med både promille og andre narkotiske stoffer i kroppen. Det er kun hvis oppførselen din forstyrrer noen andre at du vil bli bortvist.

  • Kan man ha på seg en stor og fargerik rosett?

Nei. Du kan være full, du kan være toppløs (hvis du er mann), du kan ta en selfie - men du kan faktisk ikke ta på deg en stor og fargerik rosett. Denne slags tilbehør er det kun valgkandidatene som kan ha på seg i valglokalene.

  • Kan man diskutere med en partner hva man skal stemme?

Nei. Det er strengt forbudt å utveksle politiske meninger med hverandre i valglokalene.

  • Kan man høre på musikk?

Ja, så lenge lyden ikke forstyrrer noen andre. 

Listen er hentet fra BBC.

Vi ønsker britene lykke til med både valg, og å huske på alle reglene i valglokalene i morgen.