Voldtektsfrykt blant russ:
– Russegutter må skjerpe seg

Etter at fire jenter har anmeldt russ for voldtekt den siste uka, tar justisministeren og politiet et kraftig oppgjør med russekulturen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Gutta må skjerpe seg! Det er meldingen fra både politiet og justisministeren etter at fire russejenter har anmeldt medruss for voldtekt den siste uken.

Mange bekymrer seg foran de store russetreffene som står for tur.

– Jeg synes det er ganske skummelt. Vi går jo sammen flere, så vi passer på hverandre, sier Shams Al-Sammer som er russ i år.

Russejentene som skal på treff på Tusenfryd tar sine forholdsregler.

– Nei er et nei. Det er ikke greit med voldtekt, understreker Sahar Hussain som også er russ.

På tross av gode holdninger blant de fleste, har det skjedd flere voldtekter der russ både er offeret og gjerningsmann. Natt til 1. mai skal en ung kvinne ha blitt voldtatt av to menn på et mobilt toalett under et russetreff på Tryvann i Oslo. Samme natt skal en 19 år gammel kvinne ha blitt voldtatt av en russ i Tønsberg.

Justisministeren sier at gutta må skjerpe seg.

– Det er ikke sånn russefeiringen skal være. Den skal gi gode, fine minner. Det er ikke der man skal ødelegge andre menneskers liv. De som utsetter andre for denne typen overgrep må også vite at det er ikke bare voldtektsofferets liv som blir ødelagt. Du ødelegger også ditt eget liv, sier Anders Anundsen.

Han får medhold av politiet. De advarer russ mot å ende opp som kriminelle under feiringen.

– Som gutt må man tenke på at det er svært alvorlig å våkne opp som voldtektsmann. Dette er saker med 21 års strafferamme, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Til helgen skal det være stort russetreff på Lillehammer. Etter fire anmeldte russevoldtekter den siste tiden blir sikkerheten skjerpet.

– Jeg synes det er veldig bra, fordi det er viktig at de passer på inne i skogen, sier Sebastian Pausen som er russ.

Skogen ved russetreffet blir patruljert av vakter som skal sjekke at eventuelle aktiviteter i skogen skjer frivillig.

– Vi får håpe at det er det, og da må de jo nesten få lov til å gjøre det de vil. Og er det ikke frivillig, så har vi muligheten til å avverge, sier Lars Nes, Arrangementsansvarlig, Lillehammer Olympiapark.