– Jeg våknet opp med 40-50 stikk på ryggen

Linn fikk sjokk da hun våknet opp til et hjem som var invadert av sjeldne flaggermus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tre år har familien Rongen på Voss hatt en koloni med flaggermus boende i huset. Linn - som bor sammen med mannen Bjørn Olav og sine to små barn - anslår at de har mellom 50 og 100 flaggermus i hus.

– De bråker fælt om sommeren, og når vi sitter ute på terrassen så kommer de ut fra hull i taket - èn etter èn, sier Linn.

Likevel er det først de siste tre månedene situasjonen har blitt umulig. I februar slo venninnen til Linn alarm da hun overnattet på loftet, og oppdaget en skokk med veggedyr i sengen.

Desinfiserte - til ingen nytte

– Vi leide inn et skadedyrfirma, desinfiserte hele huset og fryste ned alle møblene. Dette var likevel til ingen nytte, ettersom dyrene fortsatt var i huset etter dette, sier Linn.

Heller ikke behandling nummer to hjalp. Familien la seg i god tro til å sove, men morgenen etter fikk Linn sjokk.

– Jeg klødde noe fælt og følte meg rimelig dårlig. Da jeg så meg i speilet hadde jeg røde merker og mellom 40 og 50 stikk på ryggen, sier Linn, som fikk konstatert at hun er allergisk mot veggedyrbittene.

(Saken fortsetter under bildet)

Slik så det ut da Linn våknet opp morgenen etter hun trodde huset var desinfisert. Allergien mot flaggermusveggdyr gav henne store utslett på ryggen. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2.
Slik så det ut da Linn våknet opp morgenen etter hun trodde huset var desinfisert. Allergien mot flaggermusveggdyr gav henne store utslett på ryggen. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2.

Økonomisk belastning

De mislykkede skadedyrbehandlingene fikk familien til å ta affære. Etter å ha sendt inn prøver av veggdyrene til Folkehelseinstituttet ble det konstatert at veggdyrene er av arten Cimex pipistrelli - også kalt flaggermusveggdyr.

Disse biter mennesker, men livnærer seg av flaggermus. Dermed forsvinner de ikke før kilden er borte. Det er derimot forbudt ved lov å ta livet av flaggermus fordi staten ikke vil risikere å utrydde arter man ikke vet nok om.

Imens sitter familien Rongen igjen med et hus fullt av flaggermus og veggdyr, uten mulighet til å bo hjemme. Regningen på 43.000 kroner for desinfiseringene blir ikke dekket av familiens forsikring.

– Det er litt uvirkelig, og samtidig psykisk tungt å bo i en koffert med to små barn (1 og 3 år). De har lyst hjem, men vi vet ikke hva som skjer, sier Linn.

Dette bildet tok familien i sommer, da en av flaggermusene fløy ut av huset og landet på låret til en av gjestene. Foto: Privat.
Dette bildet tok familien i sommer, da en av flaggermusene fløy ut av huset og landet på låret til en av gjestene. Foto: Privat.

Fikk godkjent søknad

Veggdyrallergien har gjort det umulig for familien å bo hjemme. Derfor har de bodd hos nær familie de siste tre månedene.

Desperasjonen fikk familien til å søke Fylkesmannen i Hordaland om hjelp.

Da TV 2 tok kontakt med miljøvernavdelingen var saken fortsatt under behandling, men da vi møtte alle partene i familiens hjem på Voss, hadde Fylkesmannen nettopp gitt løyve til å flytte flaggermusene ut av huset.

– Det er en vanskelig situasjon, men vi ønsker å hjelpe familien. Derfor har vi nå gitt lov til å fjerne dem, riktignok på en skånsom måte, sier seniorrådgiver Olav Overvoll ved miljøvernavdelingen.

Flaggermuskasser

Det medfører å henge opp såkalte flaggermuskasser i nærheten av huset. Håpet er at dyrene skal innta dette som sitt nye hjem når de beveger seg utendørs. Overvoll opplyser at det er viktig å unngå at dyrene slår seg ned i et annet hus, og overfører problemet dit.

Det blir også skissert en løsning med å surre finmasket netting rundt huset når flaggermusene er ute, slik at de ikke kommer seg inn igjen. I ytterste konsekvens må familien rive av hele taket og renovere, frykter familien.

Verken Fylkesmannen eller familiens forsikring åpner for å kompensere de økonomiske utgiftene.

– Det eneste jeg ønsker er å sove i min egen seng, sier Linn.