RISIKERER NY VOLDTEKTSTILTALE: Flere kvinner har nå anmeldt Julio Kopseng for voldtekt. Foto: TV 2
RISIKERER NY VOLDTEKTSTILTALE: Flere kvinner har nå anmeldt Julio Kopseng for voldtekt. Foto: TV 2

«Hege» har anmeldt Kopseng for voldtekt: – Han var så sterk

Voldtektsdømt tv-danser risikerer nå å bli tiltalt i ni nye voldtektssaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hege» forteller sin historie til TV 2 via en bekjent, som også kjenner Kopseng. Overgrepet hun forteller om, skal ha skjedd et sted i utlandet i 2006. Hun var da i begynnelsen av 20-årene. Kvinnen ble med Kopseng på rommet.

– Han ville bare gi meg litt massasje. Han ble veldig intim og jeg sa jeg ikke ville gå lengre. Han presset på og jeg måtte skrike til ham for å få ham til å skjønne at jeg ikke ville, forteller hun.

I stedet holdt han henne hardt fast og prøvde å roe henne ned, forteller kvinnen.

– Og så kjørte han på. Det gikk veldig kjapt og da ga jeg egentlig bare etter.

Hun forteller at hun var redd og sint, men etterpå følte hun at hun egentlig var med på det som skjedde siden hun ga etter.

– Han var så sterk, minnes hun.

Tror det er flere ofre

Hun forteller sin historie i et håp om å få andre ofre til å stå fram. Både «Hege» og vennen tror det er flere kvinner der ute som ikke har varslet politiet om overgrep begått av Kopseng.

REPRESENTERER OFRE: Bistandsadvokat Trine Rjukan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
REPRESENTERER OFRE: Bistandsadvokat Trine Rjukan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Kvinnens bistandsadvokat Trine Rjukan bekrefter overfor TV 2 at kvinnen har anmeldt forholdet og at saken er en av de ni nye voldtektsanmeldelsene mot tv-danseren. Aftenposten skrev tirsdag om de nye anmeldelsene mot Kopseng, som i februar ble dømt til 15 års forvaring i Oslo tingrett for flere hundre voldtekter mot ni kvinner. Dommen er anket og skal opp for lagmannsretten i januar neste år.

Rjukan representerte fem voldtektsofre i saken hvor det ble avsagt dom i februar. Kopseng ble første gang dømt for voldtekt i april 2013. Rjukan representerte to kvinner i denne saken.

– Det som går igjen i deres beskrivelse av Kopseng, er at han har vært svært manipulerende og slu og at han har hatt en veldig skremmende oppførsel overfor dem, sier Rjukan.

– Ingen med flere voldtektsanmeldelser

Julio Kopseng har livnært seg som danser, og har tidligere opptrådt både på NRK og på TV 2. Nå risikerer han å bli stilt for retten igjen. Ni anmeldte voldtekter oversendes statsadvokaten for en vurdering denne uken. Den eldste saken er fra 2001, den nyeste er fra 2012.

– Om det ender med tiltale, blir det i så fall tredje omgang i retten, sier politiadvokat Andreas Strand til TV 2.

Strand var en av aktorene i saken som ble ført mot Kopseng i Oslo tingrett høsten 2014. Politiet omtaler Kopseng som Norges mest aktive voldtektsmann.

– Så vidt vi kjenner til, er ingen blitt anmeldt av flere for voldtekt, sier Strand.

– Er det noe spesielt med hans fremgangsmåte?

– Da vi aktorerte saken i november, kom det fram at Kopseng benytter seg av enhver tenkelig og utenkelig anledning til å skaffe seg sex. Han skyr ingen midler.

Omfattende sak

Mer enn 50 vitner ble kalt inn under den siste rettssaken mot Kopseng. Han ble dømt for flere hundre voldtekter av ekskjæresten. Ytterligere åtte kvinner var omfattet av tiltalen.

Han ble funnet skyldig i å ha gitt alkohol med bedøvende midler til to 19 år gamle kvinner, for deretter å ha voldtatt dem. Disse to voldtektene skjedde i 2006.

En annen voldtekt han ble dømt for, skjedde i 2013. Han skal ha gitt en britisk kvinne som bodde hos ham vin tilsatt bedøvende midler, for så å ha forgrepet seg på henne. Kvinnen bodde hos Kopseng sammen med sine to barn etter å ha møtt ham på nettstedet Couchsurfing, som formidler gratis overnatting hos medlemmer.

Han skal også flere ganger ha løyet om å være fysioterapeut for å få tilgang til kvinner. Andre ofre skal ha blitt lokket med muligheten til å opptre i filmer og musikkvideoer.

– Hva er årsaken til at kvinner anmelder saker så mange år etter overgrepene?

– Det er mange årsaker til at voldtektsofre ikke orker å anmelde saker med en gang. Det må man ha respekt for. Her kan det se ut som om det har hatt betydning at kvinnene har forstått at de ikke er alene, sier politiadvokat Andreas Strand.

Har ikke sett sakene

Kopsengs forsvarer Djordje Borojevic er kritisk til at politiet kommenterer de nye anmeldelsene før tiltalen er klar.

– Dette minner om forhåndsprosedering. Vi har ikke fått noen dokumenter i saken, og derfor er det vanskelig å gi noen kommentar. Det eneste vi har fått, er navn og cirka tid for når overgrepene skal ha skjedd, sier Borojevic til TV 2.

Kopstad nektet straffskyld for voldtektene han ble dømt for i Oslo tingrett. Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i januar 2016.