God morgen Norge-Wenches ukesmeny!

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips.  Foto: TV 2
God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips.  Foto: TV 2

 

Mandag: Wenches saftige vannbakkels 

Deigen må kokes før den stekes!

Gode råd:
Følg oppskriften, vær nøyaktig når du måler og veier opp ingrediensene.
Følg fremgangsmåten og du er sikret et vellykket resultat!
For en litt magrere variant, bruk like deler pisket krem og mager vaniljekesam.
For en melkefri variant, erstatt smør med margarin uten melk og salt, sløyf fyllet og server med melisglasur.

Dette trenger du:

  • 2 1/2 dl vann
  • 1/4 ts salt
  • 100 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 4 egg

Slik gjør du:

Finn frem alle råvarene.
Mål og vei opp alle ingrediensene nøyaktig.
Smør et stekebrett med smør og dryss med litt hvetemel, eller dekk med bakepapir.
Kok opp vannet under lokk, ikke la det koke så lenge at vannet fordamper.
Tilsett salt og smør, og smelt i det kokende vannet.
Hell alt hvetemelet i vannet på en gang, under stadig omrøring.
Rør godt til det blir en jevn klump.
Kasserollen skal stå på middels varme.

Når deigen er rørt godt sammen, "svi" deigen på alle kanter i 1 min ved sterk varme. (Uten at deigen skal ta farge.)
Ha deigen over i en kald bolle og rør inn eggene ett av gangen. Ikke tilsett neste egg før det første er rørt helt inn!
Fyll røren i en sprøytepose med en stor stjerneformet spiss.
Sprøyt røren ut som store roser på stekebrettet, eller bruk to spiseskjeer og sett røren stekebrettet.

Stek i varm stekeovn ved 200 grader, på nederste rille i 25-30 min. (avhengig av størrelsen).
Det er viktig at vannbakkels ikke tas for tidlig ut av ovnen, da vil de falle sammen!
Avkjøl på rist.

Vannbakkels kan fylles med krem og hermetisk eller frisk frukt, krem smakt til med friske bær eller syltetøy, romkrem, vanilje eller eggekrem.
Kakene kan drysses med melis eller glaseres med melis eller sjokolade glasur.
Vannbakkels spises best med en kakegaffel.

 

Tirsdag: Sushi i verdensklasse

Wenche hadde besøk av den japanske sushikokken Hirotoshi Ogawa, som også er mester i bambusbladkutting, og Jostein Medhus, kaptein, Det norske kokkelandslaget.

Den lille sushiskolen

Nigiri:
Nigiri er den avlange ballen med ris som har et stykke sjømat på toppen.

Maki:
Maki er den runde biten som har sjømat og andre godsaker i kjernen.
Rundt er det ris og tangblader.

Nori:
Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som brukes rundt makirullene.

Sashimi:
Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt.

Wasabi:
Wasabi er den grønne kremen du rører ut i små mengder i soyasausen, eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten. Men vær varsom: Wasabi er sterkt.

Syltet ingefær:
Syltet ingefær er de tynne skivene med ingefær som skal spises mellom hver sushibit for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse.

 

Nigiri og maki sushi:

Oppskriften kan varieres med ulike typer sjømat og grønnsaker
Sushi ris, se egen oppskrift!

Dette trenger du:

  • Ris til sushi, Ca 500 g sushiris
  • 5 dl vann
  • 1 1/2 ss riseddik
  • 1 ss sukker
  • 1 ss salt

Slik gjør du:

Risen vaskes 2 ganger, det vil si skylles godt i dørslag til vannet er klart og ikke melkehvitt.
La risen hvile/renne av seg i 10 minutter før den kokes.
Kok etter anvisning på pakken, til vannet er fordampet og risen er fast i konsistensen.

Eddik blanding:
Varm opp eddik, sukker og salt til kokepunktet.
Skal ikke koke!
Avkjøl.

Blanding:
Avkjøl risen noe ( ca.30-35 grader), hell på riseddik blandingen mens den fremdeles er varm og vend forsiktig inn i risen.
Pass på at risen ikke blir for fuktig, vend derfor inn bare litt om gangen.

 

Maki sushi

Dette trenger du:

  • 140 g laksefilet, uten skinn og bein
  • ½ agurk
  • 4 stk noritang

Slik gjør du:

Skjær laks og grønnsaker i strimler på ca. 1 cm.
Dekk bambusmatte med plastfilm.
Legg et ark noritang på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket.
Unngå å legge ris helt ut i kanten øverst på noritangen.
Legg strimler av laks og agurk ved siden av hverandre på risen.
Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen.
Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, og klem godt sammen.
Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskap mens du lager ferdig resten.
Skjær hver rull i to, og del så videre i to og to til du har fått åtte biter.

Uramaki
Legg noritang på bambusmatte dekket med plast, dekk noritang platen med ris, snu rundt slik at risen kommer ned mot bambusmatten.
Legg over strimmel av laks og agurk eller mango, rull fast sammen.
Dryss med sesamfrø og skjær i skiver.

 

Nigiri sushi

Sushiris, se egen oppskrift!

Dette trenger du:

  • 150 g laksefilet, uten skinn og bein
  • wasabi
  • soyasaus
  • ingefær, syltet

Slik gjør du:

Skjær først et jevnt stykke av laksefileten, deretter skjærer du den i 2-3 millimeter tynne skiver.
Når du skal lage risballene starter du med å fukte hendene med vann, så risen ikke kleber på fingrene.
Ta en porsjon med sushiris, bruk gjerne en spiseskje så får du like store risballer hver gang.
Form risen til en oval ball.
Legg litt wasabi på den tynne lakseskiven og legg så risballen over lakseskiven.
Snu biten slik at laksen ligger over risen.
Form biten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fisken fester seg til hverandre.
Server maki og nigiri med soyasaus, wasabi og ingefær.

 

Onsdag: Kvæfjord-cupkake

Oppskrift: Ungdomsbedriften "Fem fine frøkner”, Rå vgs Kvæfjord
Ronja Aspenes, Linda Eilertsen, Marlin Helene Størseth, Amalie Pedersen

Dette trenger du:

  • 250 g mykt usaltet smør
  • 4 dl sukker
  • 4 egg
  • 6 dl hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 3 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 2 dl melk

Marengstopper:

  • 6 eggehviter
  • 300 g sukker
  • hakkede mandler

Fyll:

  • 1 dl fløte
  • 3 ½ dl melk
  • 1 vaniljestang
  • 90 g sukker
  • 40 g maisenna
  • 4 eggeplommer
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du:

Rør smør og sukker hvitt og luftig, tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert egg.
Sikt sammen det tørre i en bolle, ha i vekselvis det tørre og melken i tre deler.
Avslutt med det tørre.
Fordel røren i muffinsformer og stek på 170 grader i 15-20 min. (avhengig av størrelse).

Marengstopper:
Pisk eggehvitene til et skum, tilsett litt og litt sukker.
Pisk til en stiv, blank og fast marengs.
Sprøyt ut topper med en stjernetipp og strø på hakkede mandler.
Stek på 130 grader i 45-55 minutter.
Disse skal få en gyllenbrun og fin farge, men myke på innsiden.

Fyll:
Vaniljekrem: Kok opp fløte, melk, vaniljestang og sukker.
Rør sammen maisenna og eggeplommer, og hell fløtemelken over egg og maisenna blandingen mens du vipser godt.
Sil massen over i en ren kasserolle og kok opp igjen under omrøring.
Avkjøl.
Tilsett pisket krem

Hul ut cupcakene, fyll dem med vaniljekrem, sett på en marengstopp på hver kake.

 

Torsdag: Hvite tyske asparges med røkt kolje

Oppskrift: Mesterkokk Kari Innerå, Cru vin & kjøkken

Dette trenger du:

(4 personer)

  • 2 hardkokte egg
  • 3 ss smør
  • 2 ss kapers
  • 5 blader finhakket ramsløk ( kan sløyfes)
  • 16 hvite asparges
  • 600 g kolje uten bein
  • 3 ss salt
  • 2 liter vann
  • 1 løk
  • 10 pepperkorn
  • 2 laurbær

Slik gjør du:

Skrell eggene og kutt de i terninger.
Grovhakk kapersen og finkutt ramsløk.
Smelt smør i en kjele, rett før servering rører man i egg, kapers og ramsløk.
Smak til med salt.

Sett på en vidbunnet kjele med vann.
Ha pepperkorn, salt, laurbær og løk i kjelen, og la vannet koke opp.
Skru ned varmen og legg i fisken.
La fisken trekke til den er ferdig, når skinnet slipper fiskekjøttet.

Skrell aspargesen og kok den mør i ca 3-4 minutter i kokende vann.

Serveringsforslag:
Om man ønsker kan man også servere kokte poteter og sautert nykål til denne retten.