Flere tar vaksiner etter vaksine-debatten 

Oslo kommune igangsetter vaksinasjonsdugnad for å øke beskyttelsen mot meslinger og kikhoste. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag iverksetter Oslo kommune en vaksinedugnad, som vil pågå de neste tre ukene. 

På helsestasjoner over hele byen vil det være et utvidet tilbud om vaksinering av meslinger og kikhoste. 

Vil nå 95 prosent dekning 

– Vi ønsker å ha best mulig vaksinasjonsdekning i Oslo. Dekningen er omtrent på landsbasis, som er 94 prosent. Men vi ønsker høyere dekning, blant annet for meslingvaksinen, sier byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide (H) til TV 2. 

De siste månedene har debatten rundt vaksinering blusset opp, og nå tar kommunen nye grep for å forhindre at vaksinasjonsdekningen i hovedstaden synker ytterligere. 

– Vi gjør nå en spesiell innsats for at flere skal vaksinere seg. Vi vil gjerne nå de foreldrene som har barn som ikke er vaksinert. Det er en dårlig idé å la være, og vi håper disse vil benytte seg av tilbudet, sier Eriksen Søreide. 

Vaksinasjonsdekning for meslinger blant 2-åringer i Oslo er per i dag 94 prosent. Ifølge byråden er målet med vaksinasjonsdugnaden å nå minst 95 prosent. 

– Vi oppfordrer selvfølgelig alle foreldre til å vaksinere barna, men også at voksne som er mye sammen med barn tar påfyll av vaksinen, sier Eriksen Søreide. 

Her er oversikten over hvor og når du kan få vaksine

Unikt tilbud 

Overlege og spesialist på barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl berømmer tilbudet som igangsettes i Oslo.

– Dette tilbudet er ganske unikt i Oslo. Jeg vet det er igangsatt lignende tilbud i andre kommuner, men kanskje ikke en så omfattende kampanje, sier Greve-Isdahl. 

Overlegen sier debatten om vaksinering, vaksinemotstand og sykdommene som har pågått i media har vært til positiv fordel for vaksinering. 

– Nå er det positiv vind i vaksinens retning. Vi merker godt at mange flere har spørsmål vaksiner, det er flere som søker på «Mine vaksiner» på nettet og at det generelt har vært en økt bevisstgjøring, sier Greve-Isdahl. 

Hun mener debatten i media har gjort nordmenn mer opplyste. 

– Folk har fått mye god faktainformasjon om vaksiner, som de kanskje ikke visste. Samtidig har debatten ført til at argumentene til vaksinemotstanderne har blitt svekket, sier hun. 

ØKT BEVISSTGJØRING: Overlege og spesialist på barnesykdommer, Margrethe Greve-Isdahl sier berømmer Oslo kommune for deres utvidede vaksinetilbud. Foto: TV 2
ØKT BEVISSTGJØRING: Overlege og spesialist på barnesykdommer, Margrethe Greve-Isdahl sier berømmer Oslo kommune for deres utvidede vaksinetilbud. Foto: TV 2

Barn og voksne 

Tilbudet Oslo kommune nå igangsetter, mener hun er svært bra. 

– Dette er et godt lavtelskertilbud, som gjør det enkelt for dem som mangler vaksiner eller som trenger påfyll til å oppdatere, sier Greve-Isdahl. 

Hun oppfordrer både voksne og barn til å benytte seg av vaksinasjonstilbudet. Meslingvaksinen er gratis, og påfyll av kikhoste-vaksine koster 200 kroner. 

– Med tanke på kikhoste er det spesielt viktig at de som har tett kontakt med små barn, som for eksempel foreldre og besteforeldre, tar vaksinen., sier hun. 

Ap vil innføre tvang

På Arbeiderpartiets landsmøte 18. april stemte en knapt flertall for å de ønsker å innføre obligatorisk vaksinering av Oslo-barn. 

– Oslo har prøvd det meste, men likevel har vaksineringen gått ned, sa Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl. 

Forslaget om tvungen vaksinering har ikke fått støtte fra andre partier eller det norske fagmiljøet. Helseminister Bent Høie sa, kort tid etter Aps forslag, at vedtaket trolig aldri blir satt ut i livet.

 – Dette vedtaket har liten verdi. Hva slags sanksjoner skal myndighetene ilegge foreldre som nekter å vaksinere barna sine? Det har ikke Arbeiderpartiet svar på, sa Høie.