Gallupsmell for Støre

Arbeiderpartiet er den store taperen og regjeringspartiene vinneren på TV 2s stortingsgallup i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet får sin laveste oppslutning siden før statsbudsjettet ble presentert, mens de to regjeringspartiene bykser frem og igjen er større enn Ap på stortingsmålingen TNS Gallup har laget for TV 2.

Velgerflukt fra Støre

Arbeiderpartiet faller hele 4,6 prosentpoeng fra april til 35,0 på målingen som er den første etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin landsmøtetale åpnet for å ta mot 10.000 flyktninger fra Syria. 35,0 er den laveste oppslutningen Arbeiderpartiet har hatt på siden september. 

– Det er stort og vanskelig tema, det ser jeg. Men vi har forsøkt å gjøre det vi mener er riktig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Selv om det koster dere velgere?

– Vi kan ikke la være å gjøre det vi mener det er riktig ut fra noen sånne kortsiktige betraktninger. Dette er et vanskelig tema, men det engasjerer også. Jeg er veldig trygg på at jeg har Arbeiderpartiets landsmøte med meg på det.

Taper mest blant eldre

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet går tilbake både blant kvinner og menn. De faller i samtlige aldersgrupper, men går mest tilbake blant velgere over 45 år. Det er bare nord for Dovre at Arbeiderpartiet ikke har klar tilbakegang fra april.

Les Kjetil Løsets blogg: Her er velgerne som svikter Støre

– Da jeg tok denne jobben så var jeg veldig forberedt på at jeg skulle kommentere oppganger og nedganger på meningsmålinger. Nå har jeg holdt på med å kommentere oppganger i ganske mange måneder. Etter lang oppgang så kommer det kanskje en korreksjon og jeg kan ikke knytte det til en enkeltsak, sier Støre.

Helblå opptur

De to regjeringspartiene gjør et realt byks fremover med 6,4 prosentpoeng og er dermed samlet større enn Arbeiderpartiet. De to partiene har ikke gjort det bedre siden målingen i oktober i fjor, få dager før de la frem statsbudsjettet.

Sjekk historiske målinger i TV 2s partibarometer

Høyre øker mest med 3,9 til 26,6, mens Fremskrittspartiet går frem 2,5 til 11,1 prosent. Sammenlignet med målingen i april ville de to partiene dermed kapret 11 nye mandater på Stortinget dersom det var valg i dag.

Statsminister Erna Solberg (H) er tilfreds med fremgangen for regjeringspartiene.

– De som noen måneder har forsøkt å avskrive dagens regjering og dagens regjeringssamarbeid som ikke mulig i 2017 bør vel kanskje revurdere det litt, det er sånn nå at velgerne kommer tilbake til oss, sier Solberg til TV 2.

Begge de to regjeringspartiene øker oppslutningen blant kvinner og menn. Mens Høyre øker mest blant velgere under 45 år, øker Frp mer blant de eldre velgerne.

Ikke lenger rødgrønt

Etter at Arbeiderpartiet har surfet på rekordsterke målingen er det for første gang på et halvt år ikke lenger flertall for de tre rødgrønne partiene. Jonas Gahr Støre ville i tillegg til Senterpartiet og et SV over sperregrensa også trengt støtte av enten Rødt eller De Grønne for å flertall på Stortinget. Dermed er det bare små marginer før det igjen er borgerlig flertall.

Statsministeren tror Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre har tapt oppslutning på å fokusere på syriske flyktninger.

– Kanskje det største spørsmålstegnet mange velgere stiller seg om, var jo mangelen på andre saker ut av Arbeiderpartiets landsmøte. Vi er jo på vei inn i en omstilling, vi har utfordringer i eldreomsorgen, vi har mange andre områder, men Arbeiderpartiets syn på det, ble jo på en måte, forsvant helt vekk etter deres landsmøte, sier Solberg.

Sp øker

I tillegg til de to regjeringspartiene er det bare Senterpartiet som går frem på målingen, med 1,8 prosentpoeng til 6,5 prosent.

Kristelig Folkeparti får 5,2 prosent (- 0,2), Venstre går tilbake 1,4 til 5,1 prosent, mens SV får 4,7 (- 0,4). De Grønne faller igjen under sperregrensen med 3,3 (- 0,8), Rødt 1,7 (- 0,3) og andre partier 1,0.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 950 stemmeberettigede i tidsrommet 27. - 30. april, og dermed avsluttet før Frps landsmøte. 78,9 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.