– KAN SKAPE FORVIRRING: Dommerfullmektig Anine Kierulf mener det er urovekkende at slike formuleringer blir brukt..Foto: Erlend Aas / SCANPIX
– KAN SKAPE FORVIRRING: Dommerfullmektig Anine Kierulf mener det er urovekkende at slike formuleringer blir brukt.. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Ytringsfrihetsekspert:
– Lærere knebles ulovlig

Twitter-storm mot Oslo-skole etter brev om retningslinjer for lærere ble lekket.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Du kan være uenig innad, men utad står du fjellstøtt på det vi er enige om».

«Du forstår at vi jobber i et politisk system hvor vi har som oppgave å gjennomføre samfunnets bestilling. Vil du påvirke gjør du det gjennom stemmeseddelen».

Dette er såkalte standarder for lærere på Haugerud skole i Oslo. En lenke som førte til en Powerpoint-presentasjon går nå rundt på Twitter, hvor ytringsfrihetsforkjempere fortviler over det de mener er en lovstridig innskrenking av læreres ytringsfrihet.

– Det er helt åpenbart at dette er ulovlig knebling av lærere, sier Anine Kierulf, som forsker på ytringsfrihet, til TV 2.

– Formuleringene er såpass tydelige i sin begrensning, sier hun.

Borgerne har rett til å vite

I presentasjonen som ligger åpent på internett blir lærere oppfordret til å plukke søppel etter seg, smile og ha selvironi – men også å la ytringsfriheten vike for å vise lojalitet til skolen.

Her er retningslinjene som har skapt storm i sosiale medier.
Her er retningslinjene som har skapt storm i sosiale medier.

Det mener Kierulf er feil. 

– En ting er lærernes rett, en annen ting er vi – borgerne – sin rett til å orientere seg om hva som skjer i skolen, sier hun.

Lekket dokumentet

Presentasjonen ble brukt på en fagdag i Oppland i 2013, da Haugerud skoles rektor Terje Eide og den tidligere rektoren ved skolen holdt et foredrag. Etter det skal Oppland fylkeskommune ha lagt ut presentasjonen.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="no" dir="ltr">?! Er dette forfattet av noen med ansvar for å oppdra barn til å skjønne hva demokrati og ytringsfrihet er? <a href="https://t.co/oHnrrViqpz">https://t.co/oHnrrViqpz</a></p>&mdash; Anine Kierulf (@anineki) <a href="https://twitter.com/anineki/status/595138037270630400">May 4, 2015</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

– Vi har ikke lagt det ut selv, men vi mener at det tåler dagens lys, og at det må settes i konteksten det stod i, sier Eide.

Eide hevder formuleringen ikke gjelder generelt, men når det kommer til bruk av for eksempel strategier for læring og adferd.

– Dette handler om hvordan man skal jobbe i team. Det er for at elevene skal møte felles praksis hos lærerne. Når ledelsen og lærerne blir enige om en lesestrategi, så skal vi følge den, sier han. 

– Blir usikker på hva som er lov å si

Kierulf tror at selv om det er godt ment, kan det skape forvirringer.

– Selv om plakaten nok er godt ment, skaper dette usikkerhet hos lærere. Det fører igjen til selvsensur for folk lurer på hva som er lov å si, sier hun.

Hun synes det er urovekkende at slike formuleringer blir brukt, og peker på at Norge feiret grunnlovens 200-årsjubileum i 2014. 

– Dette viser tydelig at ytringsfrihet ikke er praksis, sier hun. 

Skal se på formuleringen

Rektor Eide mener at det er en feiltolkning, og at Haugerud skole praktiserer ytringsfrihet og at det er høy takhøyde for å si hva man vil, også om ledelsen.

Likevel sier han at de nå skal se på formuleringen.

– Hvis vi har skrevet noe som bryter med grunnloven skal vi selvfølgelig endre det, sier han.