SOM JESUS: «Ta med to fisk og fem brød og be høyt for det i kantina. Del så ut den velsignede maten til alle rundt», er en av knutene til kristenrussen. FOTO: PERNILLE S. BORCHGREVINK
SOM JESUS: «Ta med to fisk og fem brød og be høyt for det i kantina. Del så ut den velsignede maten til alle rundt», er en av knutene til kristenrussen. FOTO: PERNILLE S. BORCHGREVINK

Kristenrussen: – Vi gjør vinen din om til vann

Rop «omvend deg» på kino, ta selfie med en biskop. Her er kristenrussens egne knuter.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristenrussen vil ikke bli oppfattet som annerledes enn resten av russen, men årets russeknuter om fyll og sex ble for drøyt for deres smak. 

«Betal for minst en parkeringsplass i én time og hold et bønnemøte med lovsang på det betalte stedet», er en av kristensrussens egne knuter. 

– Å være kristenruss er ikke et alternativ til å være «vanlig russ». Vi kommer til å delta på de samme arrangementene, og være like mye russ som alle andre, sier Maren Karoline Lindstad, president for kristenrussen i Oslo og venninnen Hanne Lowzow. 

Ubrukt kondompakke

Lindstad og Lowzow planlegger å være både edru og kyske gjennom russetiden, så russens knuter om ikke å ha sex eller drikke alkohol har de allerede sikret seg. 

–  Vi syntes det er mange av russens knuter som virker morsomme. Vi kommer nok til å gjennomføre flere av disse, men kristenrussen har også veldig mange bra, sier jentene. 

– Et eksempel er, «Ligg i Gudstjeneste kø fra klokken 01.00 og sitt deretter på første rad under Gudstjenesten». Den skal jeg definitivt gjennomføre, sier Lowzow. 

MORSOMME: Kristenruss Maren Karoline Lindstad og Hanne Lowzow  lo godt når de leste gjennom russeknutene. –Noen er alt for drøye, men vi planlegger å gjennomføre mange av diss også, sier jentene.  FOTO: PERNILLE S. BORCHGREVINK
MORSOMME: Kristenruss Maren Karoline Lindstad og Hanne Lowzow  lo godt når de leste gjennom russeknutene. –Noen er alt for drøye, men vi planlegger å gjennomføre mange av diss også, sier jentene.  FOTO: PERNILLE S. BORCHGREVINK

Fyll og fanteri 

– Mange av årets russeknuter inneholder sex og alkohol, og noen av de er veldig drøye. Mange av knutene oppfordrer til ting som ikke alle syntes er greit, sier Lindstad. 

«Ha sex med to personer med samme fornavn på en kveld», og å «drikke en kasse med øl på 24 timer», er bare noen av knutene som kristenrussen har tatt avstand fra. 

– Man kan ha det like gøy uten å drikke alkohol eller gjøre ting man kommer til å angre på, sier Lowzow. 

 – Bare Gud jo

Russejentene på «Holy Smoke» bussen, fra Asker, hadde blandede tilbakemeldinger når de så gjennom kristenrussen sine knuter. 

KRUSSEKNUTE: Still deg i kø i butikken, når du kommer til kassen, sier du høyt
KRUSSEKNUTE: Still deg i kø i butikken, når du kommer til kassen, sier du høyt "Den første skal bli den siste, og den siste skal bli den første", og bytter plass med bakerste i køen. Gjenta dette to ganger. FOTO: PERNILLE S. BORCHGREVINK

– Prøv å omvende andre på kino var en morsom knute, men de virker litt barnslige, sier Maria Olsen. 

– De var jo nesten bedre enn våre knuter. Våre handler jo omtrent bare om ekle ting som å kline med folk som er yngre osv. Digget knuten hvor de skal hoppe ut av et skap på Ikea og rope «endelig er jeg tilbake fra Narnia», sier Kamilla Brataas. 

– «Få minst fem barn til å synge, Jesus elsker alle barna. Kan bestikkes med russekort». Jeg føler at flere av disse knutene handler mer om å omvende andre til kristendommen, enn å være russ, sier Vilde Eitrheim. 

VÆR SNILL:
VÆR SNILL: "Gi en klem til ti personer du ikke kjenner"- Kristenrussknute, FOTO: PERNILLE S. BORCHGREVINK

 Vin til vann

– Jeg er ikke enig i at knutene våre handler for mye om det å tro på Gud. Det er jo en viktig del av livene våre som vi også vil ta med oss i russetiden, sier Lindstad. 

«Prøv å gjøre vin om til vann», er også en av knutene til kristenrussen. 

– Det blir gøy å kunne si: Ha ha, vi gjorde vinen din om til vann, sier Lindstad mens hun ler godt. 

Av kjærlighet  

Ifølge Lindstad og Lowzow er det ikke forbud mot alkohol for kristenrussen. 

– Kristenrussen krever ikke at man skal være avholds, men vi vil skape et miljø hvor det er greit å si nei, sier Lindstad. 

– Vi vil jo ikke gå rundt med pekefingeren i russetiden og fortelle andre hva de skal gjøre, men vi vil ha et miljø hvor det er geit å stå imot presset, sier Lowzow.