Venter i donorkø:

Vibeke (30) må ha ny nyre og bukspyttkjertel for å overleve

30-åringen fikk diabetes type 1 som tiåring. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du senskader eller komplikasjoner av diabetes type 1, kan du reddes av en donor. Vibeke Thorning Øverås er én pasientene som står i kø. Hun har hatt diabetes siden hun var 10 år.

– Jeg måtte amputere benet og nå har jeg fått nyresvikt. Bukspyttkjertelen min produserer ikke insulin og nyrene renser ikke blodet like godt som det skal, forteller Vibeke til God morgen Norge.

Positiv

Vibeke har nå 30 prosent nyrekapasitet igjen, og etterhvert vil hun måtte begynne på dialyse. Likevel velger hun å tenke positivt.

– Det er skremmende å tenke på at man trenger nye organer, men jeg står i donorkø og venter på en løsning. I Norge har man så gode resultater på donasjon, sier hun.

Vibekes mann, Kim Atle Hansen (33), forteller at paret hele tiden må være forberedt på å rykke til sykehuset i tilfelle en donor skulle dukke opp.

– Man tenker jo hele tiden på telefonen plutselig kan ringe, og så må man kaste seg rundt. Men vi prøver å leve normalt, og vi har det veldig fint sammen. Først og fremst er jeg utrolig glad for at Vibeke får denne sjansen og at vi lever i en tid hvor det er mulig å gjøre noe sånt, forteller han.

Sjelden type

Overlege ved avdelingen for transplantasjonskirurgi på Rikshospitalet, Pål Foyn Jørgensen, sier at det er vanskelig å vite når Vibeke kan få hjelp.

– Det stor sjanse for at hun får transplantere organene, men tidsaspektet er usikkert. Det er umulig å si noe mer om, sier han.

Det er i dag i underkant av 30.000 mennesker med diabetes type 1 i Norge, og heldigvis er det få som har det samme behovet som Vibeke.

Flere donorer

Den siste tiden har det vært en en økning i de som vil være donorer, og det redder liv.

– Det å si ja til organdonasjon er å gi livreddende behandling. Man må snakke med de nærmeste pårørende slik at de er klar over det. Det gjør det lettere for de pårørende hvis situasjonen skulle dukke opp, sier Foyn Jørgensen.

For å bli donor kan du fylle ut et donorkort eller laste ned en app.

– Ved å gjøre dette elektronisk gir du beskjed til to av dine nærmeste om at du har signert på avtalen. Da sendes en tilbakemelding på at du har signert donorkortet, sier legen.

Ikke aktuelt med familiedonor

For Vibeke er det bare å vente på at den rette donoren skal dukke opp. I enkelte tilfeller er donoren å finne i nærmeste familie, men i Vibekes tilfelle er ikke det aktuelt.

– Jeg trenger både bukspyttkjertel og nyre, og det må komme fra samme person. Alle trenger bukspyttkjertelen sin, så det kan man ikke ta fra et levende menneske. For meg er det greit å slippe å spørre familien, men det fint å vite at at det er en mulighet for andre, avslutter hun.

Se hele innslaget fra God morgen Norge Øverst i saken.