KONKRET EKSEMPEL: Henriette Bråthen er lærer i Porsgrunn og vil lære elevene sine nettvett. Foto: Skjermdump
KONKRET EKSEMPEL: Henriette Bråthen er lærer i Porsgrunn og vil lære elevene sine nettvett. Foto: Skjermdump

Læreren Henriette (27) tar helt av på internett

Elevene i 5. klasse ved Vestsiden skole i Porsgrunn lærer om nettvett. Læreren er kreativ, og bruker et helt konkret eksempel: Seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henriette Bråthen (27) har dukket opp i mange Facebook-feeder de siste døgnene. Den blide damen holder en plakat hvor hun forklarer at hun er lærer, og at hun vil demonstrere for sine elever hvor fort ting kan spre seg på sosiale medier. 

«Trykk liker og del for å hjelpe», avslutter hun på plakaten. Under den norske teksten står det også på engelsk, sånn at teksten skal forstås av så mange som mulig utenfor Norges grenser. 

– Jeg skal ikke ha æren for ideen. Jeg har sett andre lærere gjøre det tidligere, men man må da ha lov til å la seg inspirere av andre, forteller Henriette Bråthen til TV 2. 

Nettvett

Det handler om å lære 10-11-åringer nettvett. 

– Det er et forsøk på å få elevene til å forstå hva de kan legge ut på nett, og hvor fort det kan spre seg, sier Bråthen.

Knappe to døgn etter at læreren postet bildet på Facebook er det delt over 17.000 ganger, og folk fra blant annet Tyrkia, Nederland og Canada har lagt igjen kommentarer. 

– Den første timen ble det delt 58 ganger, og så har det bare ballet på seg, sier Henriette Bråthen til TV 2.

– Flørter med sosiale medier

Elevene i 5. klasse blir 11 år dette året, og er helt i startfasen når det gjelder å bruke sosiale medier. 

– I utgangspunktet har ikke 11-åringer lov til å være på sosiale medier, men vi vet at de flørter litt med det likevel. Jeg vil gjøre dem bevisst på at det ikke lønner seg å legge ut alt mulig. Man aner ikke hvor langt det går, eller om det kan bli brukt mot dem, sier 5.klasse-læreren. 

Konkret eksempel

Ved skolen er det planleggingsdag torsdag, og fredag er det 1. mai-stengt. Først på mandag skal Henriette og elevene gå gjennom Facebook-posten, for å se hvorden den har spredt seg. 

– Jeg tror ikke barn på 11 år kan forstå omfanget av sosiale medier. De trenger konkrete eksempler, og det er hva jeg gir dem nå, sier læreren.