Fengsel for tre spillere i kampfiksingssaken

Saif Haydar Jafar og Fredrik Alexander Notice ble frifunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag fikk fotballspillerne Alban Shipshani, Drin Shala, Formose Pape Mendy, Saif Haydar Jafar og Fredrik Alexander Notice, i tillegg til to gamblere, dommen sin i rettssal 127 i Oslo tingrett.

Tre av de fem tiltalte spillerne i den såkalte kampfiksingssaken i fotball ble onsdag i Oslo tingrett dømt til fengsel fra 6 til 8 måneder. Drin Shala og Alban Shipshani var de to som fikk strengest straffer av spillerne. De ble begge dømt til fengsel i åtte måneder. Formose Pape Mendy ble dømt til fengsel i seks måneder.

FENGSEL I ÅTTE MÅNEDER: Drin Shala fikk dommen onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FENGSEL I ÅTTE MÅNEDER: Drin Shala fikk dommen onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Retten la spesielt vekt på lydopptakene der Formose Pape Mendy innrømmet kampfiksing. Han sa etterpå at dette var en spøk, men ble ikke trodd av retten.
To av de tiltalte spillerne ble frikjent. Det gjaldt Fredrik Alexander Notice og Saif Haydar Jafar.

Shipshani, Mendy, Shala og 44-åringen anket, i varierende grad, dommen på stedet. Aktor Asbjørg Lykkjen tar betenkningstid om påtalemyndigheten anker.

– Positivt at det ble en dom
Både Shala og Shipshani innrømmet under rettssaken at de hadde tatt imot penger for tips, men nektet for at dette hadde noe med manipulering av kamper å gjøre.

Den svenske 44 år gamle bakmannen ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Den norske 34-åringen ble på sin side dømt til fem dagers fengsel og en mindre bot.

Generalsekretær Kjetil Siem i NFF synes det både var en god og trist dag for norsk fotball.

– Vi er først og fremst takknemlig for måten Follo reagerte på dette. I dag kan de puste ut og være stolt over de grepene som ble gjort. Det er en blanding av en god dag med tanke på det som ble iverksatt, men så er det trist fordi vi har fått fastslått at det er har foregått kampfiksing. Det er ikke postivt, men det er positivt at det ble en dom og norsk fotball fikk en lærepenge, sier Siem til TV 2 Sporten.

– Hvilke konsekvenser vil denne dommen få?

– UEFA og FIFA har sagt at kampfiksing er det verste angrepet på vår industri. Kan du ikke stole på resultatene, så har fotballen ingenting å leve av. Vi har en plan sammen med myndighetene og internt i fotballen med alt fra varsling og overvåkning for å hindre slike ting skjer igjen. Nå skal vi være stolt over at en klubb tok affære og gikk til politiet. I fotballen i Norge er det over 100.000 involverte, og det finnes utro tjenere overalt. Derfor er det bra at det ble tatt affære, svarer Siem.

– En av de frikjente sa at NFF har ødelagt karrieren hans – frykter du søksmål?

– Nå er det ikke vi som anmeldte kampfiksingen. Haydar ble frikjent, og da er det ikke vanskelig å skjønne at dette har vært ødeleggende for karrieren hans. Det kan vi bare bekklage.

– Dette har vært en vanskelig sak for fotballen fra dag en, og vi har stor forståelse for den belastningen dette har vært for de frikjente spillerne. På bakgrunn av de alvorlige opplysningene, hadde vi ikke noe annet valgt enn å gå til politiet med dem. Kampfiksing bryter med alt idretten står for, fortsetter Siem.

– Skal ta anonyme tips på alvor
Follo-leder Ole Bjørn Fausa har lært mye av saken.

– I den fasen etter dette skjedde var det en tung periode. Men i den senere tid kom klubben over dette og styrket ut av det. Nå er vi ferdig med denne sesongen. Vi har lært at vi skal ta anonyme tips på alvor.

Asker-leder Arne Knoph innrømmer at saken har vært en belastning.

– Det er ingen glad dag, men en viktig dag for norsk fotball. Det har vært en belastning, men vi er blitt mer på vakt – både klubber og NFF. Det har blitt bedre retningslinjer for å forebygge og ta grep der man aner ting, sier Knoph.

Dommen:

- Alban Shipshani dømmes til fengsel i åtte måneder og inndraging av kroner 30 000.

- Drin Shala dømmes fengsel i åtte måneder og inndraging av kroner 30 000.

- Formose Pape Mendy dømmes til fengsel i seks måneder og til inndraging av kroner 30 000.

- Saif Haydar Jafar frifinnes.

- Fredrik Alexander Notice frifinnes.

Aktor Asbjørg Lykkjen la 24. mars ned påstand om to til fem års fengsel for de sju involverte. Advokatene ba om full frifinnelse.

Det var sommeren 2012 norsk politi og NFF rullet opp saken som omhandler fiksing av kamper.

Det var kampen mellom Follo og Østsiden 24. juni 2012, som Follo overraskende tapte 3-4, politiet fattet mistanke til. Follo ledet 3-0, men slapp inn fire mål i annen omgang. Asker kontaktet NFF i etterkant av 1-7-tapet for Frigg 24. juni i 2012.