SMERTESTILLENDE: Paracetamol er mye brukt som vanlig smertestillende. (Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix)
SMERTESTILLENDE: Paracetamol er mye brukt som vanlig smertestillende. (Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix)

Stopper butikksalg av paracetamol i Sverige

Antallet forgiftningstilfeller har økt kraftig etter at tablettene også ble tilgjengelig i dagligvarebutikker.

Tablettene som kom for salg i butikk for seks år siden i Sverige vil tas ut igjen fordi det er meldt om flere som er blitt forgiftet av pillen, melder Aftonbladet.

Det var i 2009 at paracetamol kom til salgs også utenfor apotek.

Misbrukes

Særlig unge jenter som har brukt pillene i forsøk på å skade seg selv skal være årsaken til at butikksalget nå stoppes.

– Vi vil ta en beslutning som har så sterk effekt som mulig på disse impulshandlingene, og så liten effekt som mulig på den normale bruken, sier Rolf Gedeborg hos svenske Läkemedelsverket til Aftonbladet.

Fordobling

Bakgrunnen er en studie fra det svenske Läkemedelsverket som viser at antallet forgiftningstilfeller ble doblet mellom 2000 og 2013. Man kan se en tydelig forskjell etter 2009 da paracetamol begynte å selges utenfor apotek. Antallet forgiftningstilfeller økte da med 40 prosent. 

OVERRASKET: Steinar Madsen i Legemiddelverket.
OVERRASKET: Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Overraskende 

I Norge er paracetamol førstevalget når det kommer til smertelindring. Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen sier det er overraskende at svenskene har tatt en slik beslutning.

– Her hjemme har vi overhodet ikke sett slike skadevirkninger etter at vi startet med salg av paracetamol i butikk, sier Madsen som forteller at prosessen er nøye fulgt opp også her i landet.

Madsen sier det er helt uaktuelt å følge etter svenskene i denne saken og hevder alternativet til paracetamol er mye verre.

– Alternativet til paracetamol er ibuprofen, som er mye vanskeligere å bruke. Det går dårligere sammen med andre legemidler og kan for eksempel ikke brukes av gravide, sier Madsen og legger til at Paracetamol kommer med betydelig færre bivirkninger.

Ikke nødvendig i Norge

– Det er ikke vist at salg av paracetamol i butikk fører til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall. Med dagens kunnskap er det derfor ikke grunnlag for å gjennomføre ytterligere restriksjoner på salget i Norge, skriver Legemiddelverket på sine nettsider