Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen du ser øverst gjorde i 2005 stor suksess under Edinburgh International Science Festival, og har nå fått et nytt liv på nett.

FORSKER PÅ FJES: Professor Richard Wiseman står bak studien. Foto: Privat
FORSKER PÅ FJES: Professor Richard Wiseman står bak studien. Foto: Privat

Forskere ville finne ut hvor lett det er å avsløre om et menneske smiler på ordentlig, eller om de bare later som.

Videoen ble laget av professor Richard Wiseman ved Hertfordshire University i engelske Hatfield, slik at festivalgjengerne kunne teste seg selv.

Videoen ble også publisert på nett, og til sammen 15.000 mennesker deltok i eksperimentet, hvor det blir vist frem ti sett bilder.

– Vi har samlet enorme mengder informasjon, og de innledende analysene fra festivalarrangementet har allerede gitt noen fascinerende funn, uttalte Wiseman mens eksperimentet var igang. 

Gammel myte avkreftet

Før deltakerne fikk se på bildene, ble de bedt om å bedømme sin egen intuisjon når det kommer til å lese andres mennesker.

Kvinner beskrev seg svært mye mer intuitive enn menn. Hele 77 prosent så på seg selv som svært intuitive. Bare 58 prosent av mennene svarte det samme. 

Når det kom til hvem som klarte å spotte de falske smilene, var det ikke store forskjellen. Menn klarte det i 72 prosent av tilfellene, mens kvinnene svarte riktig i 71 prosent av tilfellene. 

Forskerne forteller at det mest interessante var at det så ut til at menn er bedre enn kvinner når det kommer til å spotte falske smil på det motsatte kjønn.

Menn svarte riktig på 76 prosent av de falske smilene på bildene av kvinner, mens bare 67 prosent av kvinnene kunne spotte en manns falske smil.

– Funnene setter spørsmål med oppfatningen om at kvinner er mer intuitive enn menn. Tidligere forskning har funnet bevis på den kvinnelige intuisjonen, men kanskje menn over tid har kommet i kontakt med sine intuitive sider, sier Wiseman.