Vi du ta godt vare på denne bilen
- så hører gjerne selgeren i fra deg. Foto: Privat.
Vi du ta godt vare på denne bilen - så hører gjerne selgeren i fra deg. Foto: Privat.

Joda – denne klassikeren finnes fortsatt

Mazda 929 var et vanlig syn på norske veier – nå er de nesten helt borte

De to første bilene kom til landet i 1966. Agenturet kom på plass i 1967. Da startet det som på mange måter kan beskrives som et eventyr i norsk bilhistorie...

Det er Mazda vi snakker om. Allerede i 1971 var Mazda den mest solgte japanske bilmodellen i Norge, med en markedsandel på 7,6 prosent på personbil og 4,6 på varebil.

Lettkjørt og driftsikker

Etter hvert kom modellene som perler på snor. Hvem husker ikke betegnelser som 616, 818, 323 og ikke minst 929?

Sistnevnte, altså 929, er bilen dette skal handle om. Den var en gang et svært vanlig syn på norske landeveier. En konkurrent til de etablerte slik som Opel Ascona / Rekord, Ford Taunus / Granada, VW Passat og kanskje også til en viss grad Volvo.

Mazda 929 byr på en god dose
70-talls nostalgi. Dette var en veldig vanlig familiebil den gang da ... Foto:
Privat.
Mazda 929 byr på en god dose 70-talls nostalgi. Dette var en veldig vanlig familiebil den gang da ... Foto: Privat.

Bilen var nok større enn nevnte Ascona og Taunus, men mindre enn Rekord og Granada. Den plasserte seg liksom midt i mellom.

Mazda 929 var lettkjørt, rimelig i innkjøp, og velutstyrt sett med datidens øyne. Ikke minst var den veldig driftssikker.

Mazda MX-5: Dette er den beste sportsbilen

Fint eksemplar selges

929 fantes som både coupe, stasjonsvogn og selvfølgelig som firedørs sedan. Til og med en eksotisk, sjelden og tøff versjon med wankelmotor fantes, den het  RX4.

En gang så vanlig – nå så sjelden. Vi har liksom ikke hatt samme tradisjon for å ta vare på japanske hverdagsbiler på samme måte som merker som Opel, Ford og Volvo.

Det var derfor med stor glede at vi som er litt nostalgiske av oss fant en annonse på finn.no med nettopp en fin Mazda 929. En veldig fin til og med, ut fra bildene å dømme.
Ikke har den gått langt heller. Drøyt 100 000 kilometer er det som står på telleverket nå. Etter 38 år.

Nå kan du sikre deg et sjeldent
fint eksemplar av en Mazda 929 fra 1977. Faksimile fra finn.no
Nå kan du sikre deg et sjeldent fint eksemplar av en Mazda 929 fra 1977. Faksimile fra finn.no

Se hele annonsen og alle bildene her: 

- Jeg bare MÅTTE ha den ...

– Vinterhjulene er de originale fra 1977. Det sier vel egentlig veldig mye. Det gjør det også at den har hatt samme eier – et ektepar fra Hønefoss som kjøpe den ny i 1977 og eide den fram til 2010, Det forteller Andreas som nå selger den fine Mazdaen.

Andreas er det vi trygt kan kalle over middels interessert i biler, I tillegg til Mazdaen, finnes det en 1961 modell VW Boble og BMW E-30 M3 i garasjen hans.

– Da jeg kom over denne 929-en, måtte jeg bare ha den, forklarer han.

– Men jeg innser at den blir for lite brukt, så derfor selger jeg den igjen. Med tungt hjerte riktignok. Men håper at "riktig" kjøper dukker opp – en som kan ta godt vare på bilen videre og gi den det stellet og omsorgen den fortjener, forteller Andreas.

Mazda 929 coupe: Denne begynner virkelig å bli sjelden

Japanske biler hadde veldig ofte
fargetilpasset interiør. Blå bil - blått interiør. Foto: Privat
Japanske biler hadde veldig ofte fargetilpasset interiør. Blå bil - blått interiør. Foto: Privat

Sugen på 70-talls nostalgi?

Han forteller også at bilen er litt forsiktig pusset opp.

– Ja, disse bilene rustet jo gjerne litt. Så også denne. Men den har jo ikke vært brukt på vinteren, så her var det slett ikke mye, understreker han.

– Men forskjermer er byttet og det samme med hjulbuene bak. Så nå er den 100 prosent rustfri. Den er ikke hellakkert, Bare forskjermene og bakskjermene. Det er veldig pent gjort av en eier før meg. Se bare på bildene i annonsen, så forstår dere, sier Andreas. Som også er aktiv i Moss motorhistoriske forening.

– Ut over dette er bilen helt original og urørt. Men jeg skal fikse en EU- godkjenning før salg. Slik at alt er i orden for en ny eier.

Det er slikt vi liker å høre! Ellers forteller den hyggelige selgeren at det følger med originalt vognkort, original kjøpekontrakt, alle originalnøklene er også på plass.

Så er du sugen på skikkelig 70-talls nostalgi og har lyst på en litt annerledes veteranbil med mye sjel, sjarm og fin historie – ja så har du en sjelden mulighet nå!

Les også: Vår test av Mazda 6 AWD her

 

Originalt brosjyrebilde av Mazda
929 sedan og stasjonsvogn fra 1977.
Originalt brosjyrebilde av Mazda 929 sedan og stasjonsvogn fra 1977.