God morgen Norge Wenches ukesmeny!

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips.  Foto: TV 2
God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips.  Foto: TV 2

Mandag: Fiberrike rugscones

Dette trenger du:

  • 1 kg grov sammalt rug (hold igjen ca 2 dl og tilsett mot slutten av elting, og ved utbaking)
  • 3 dl hvetekli
  • 2 dl havrekli
  • 1 dl linfrø
  • 1 pose tørrgjær eller 1 pk (fersk gjær løst opp i litt av det lunkne vannet)
  • 1 ts salt
  • 200 g hakkede valnøtter eller hasselnøtter
  • 10 tørkede aprikoser klippet/ hakket i biter
  • 150 g rosiner
  • 3 ss rapsolje til baking
  • Ca 12 dl lunkent vann

Slik gjør du:

Hold av 2 dl rugmel, bland resten av melet med de andre tørre ingrediensene, også tørr gjær (fersk gjær tilsettes sammen med væsken), salt, hakkede nøtter, aprikos og rosiner.
Tilsett lunkent vann og rapsolje, og bland godt sammen.
Deigen skal være så løs at den kan røres med en tresleiv.
Bland/elt godt sammen for hånd i ca. 5 min og tilsett litt av melet (ca. 2 dl) helt mot slutten.
Bruk 2 spiseskjeer og form til boller, og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett til heving, ca. 1 time.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 225 grader i ca. 20 min.
Avkjøl på rist.
Brett sconesene fra hverandre når de er litt avkjølt.
Oppbevar i fryseposer.
Scones er fine å fryse.

 

Tirsdag: Asiatisk fiskesuppe

Dette trenger du:

  • 300-400 g fiskefilet, skinn og benfri
  • 1 fennikel
  • 2-3 gulrøtter
  • 4-5 vårløk
  • ½ rød chili
  • ½ - 1 ts finhakket frisk ingefær
  • 1 stilk sitrongress
  • 8 dl kyllingkraft, evt. kyllingbuljong (ikke for salt)
  • 1 ss thailandsk fiskesaus
  • smak til med 3-5 ss soyasaus (evt. Glutenfri variant)
  • saft av 1 lime
  • frisk koriander

Slik gjør du:

Skjær fiskefileten i biter.
Rens og snitt/del grønnsakene i tynne strimler.
Kok opp kyllingkraft og smak til med fiskesaus, soyasaus, saft fra lime, finhakket chili, sitrongress og ingefær.
Kok opp og la trekke i 5-6 min, smak evt. til med mer soyasaus.
Tilsett fiskebitene og de strimlede grønnsakene, kok opp og la trekke til fisken er så vidt gjennomkokt (ikke falle fra hverandre).
Dryss over rikelig med frisk koriander ved servering.

Tips: For en mer mettende suppe, server med nudler.

 

Onsdag: Squash-spagetti

Oppskrift av Nussara Guldberg,”Just another food story”

Dette trenger du:

  •  3-4 stk mellom store squash
  • 600 g Cherry tomater
  • 3-4 ss ekstra virgin olje
  • 2-3 hvitløksfedd, finhakket
  • frisk persille eller basilikum
  • salt
  • grovmalt pepper
  • ekstra virgin olivenolje

Slik gjør du:

Forvarm stekeovn til 150 grader.
Del tomatene i to og legg i en ildfastform.
Finhakk hvitløk, bland med olje og fordel over tomatene.
Dryss over salt og grovmalt pepper.
Stek/bak i stekeovn i 20-25 min.

Bruk en spiralkutter til å lage squash-spagetti.
Du kan også skjære squash på langs med en ostehøvel og skjære i strimler.
Når det gjenstår 5-6 min av steketiden til tomatene, kok opp lettsaltet vann i en vid kasserolle og damp squash-spagetti.
Bruk et dørslag/sil, legg i squashspagettien, sett over gryten.
Legg på lokk og damp i ca. 3 min.

 

 Torsdag: Restemat med Petter Stordalen

Tomatisert grønnsakssaus til pasta laget med grønnsaksrester

Dette trenger du:

Bare eksempler, bruk det du har!

  • 2-3 gulrøtter
  • 1-2 løk
  • Hvitløk
  • Selleri
  • Persillerot
  • Fennikel
  • Squash
  • Tomater
  • Tomatpurè
  • Hermetiske tomater
  • Olje
  • Urtekrydder
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Rens og riv/finkutt grønnsaker.
Surr grønnsakene i olje sammen med finhakket hvitløk (kan sløyfes) og tørkede urtekrydder.
Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater og evt. litt kraft eller eplemost.
Kok opp og la trekke i 30-40 min.
Tilsett med væske til passe konsistens.
Smak til med salt, pepper, litt balsamico eddik eller sitronsaft og evt. litt sukker.

Arme riddere en fin måte bruk opp gammelt brød
Slik gjør du:
Dypp skiver av gammelt brød i en eggeblanding (3 egg og 1 dl melk).
Stek i smør ved middels varm panne, 2-3 min på hver side.

For dessertvariant; dryss med sukker og kanel mens de stekes.
Server med rørte bær og evt. Vaniljekesam.

For middag/lunsjvariant; dryss med litt salt og tørket urtekrydder og server med ost , skinke og evt. pytt i panne laget med rester.

Fredag: Urtestekt fisk 

Oppskrift: Geitmyra matkultursenter for barn

To matglade elever fra Jeriko skole laget mat med Wenche i dag.
God, fersk fisk blir enda bedre med friske urter.
All fisk kan stekes, og urter kan du nesten ikke bruke for mye av.
Noen urter passer bedre til fisk enn andre, så her må du prøve deg frem og finne din favoritt.

Dette trenger du:

  • ca 700 g fiskefilet
  • 1 håndfull friske urter
  • 2-3 ss matolje
  • Salt og pepper

Grovhakk urtene.
Bland inn litt salt og pepper, og strø blandingen jevnt utover en tallerken.
Gni fiskestykkene inn med olje, og vend dem i urteblandingen.
Sett pannen på middels varme.
Hold håndflaten over pannen for å kjenne om pannen er varm.
Når pannen er varm har du i oljen.
Legg fisken i pannen og stek i 3-4 min på hver side.

Server med en råkostsalat.

RÅKOSTSALAT:

En råkostsalat består av revne grønnsaker av forskjellige slag.
Den passer til det meste og du kan lage en rekke ulike varianter, avhengig av hva du liker og hva du har i kjøleskapet.
Du kan bruke alle grønnsakene nevnt i denne oppskriften eller bare en eller to av dem.
Kål og fennikel er også godt, og du kan bruke appelsin i stedet for sitron – prøv deg fram.

  • 1 stor gulrot
  • 1 liten rødbete
  • 1 stang stangselleri
  • ¼ fennikel
  • 1 eple
  • 2-3 ss presset sitronsaft
  • 2 ss solsikkefrø½ ts salt

Skrell og skyll alle grønnsakene godt.
Rasp dem og ha dem i en skål.
Bland presset sitronsaft og salt og hell over.