Jordskjelvekspert:
– Etterskjelv kan vare i flere år

Over 20 kraftige etterskjelv er hittil registrert i Nepal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jordskjelvrammede Nepal går en krevende tid i møte.

Etter at et kraftig jordskjelv med styrke på 7,9 rammet landet lørdag, står tusenvis av mennesker uten hjem og hele 3200 mennesker er bekreftet omkommet. 

I tillegg er katastrofen langt fra over - kraftige etterskjelv har rammet området det siste døgnet. 

– Etterskjelv forekommer fordi energi utløst i hovedskjelvet ikke klarer å kompensere for den totale spenningen som er bygget opp. Den resterende spenningen må ut, og det skjer gjennom etterskjelv, forklarer Kuvvet Atakan, professor i seismologi ved Universitetet i Bergen.

– Kan vare flere år

Varigheten av etterskjelv vil variere med hovedskjelvets kraft. Atakan forklarer at store jordskjelv, gir lengre jordskjelvaktivitet. 

– I ekstreme tilfeller kan etterskjelv vare i flere år, men normalt vil det avsluttes i løpet av av noen måneder, sier han. 

– I Nepal regner vi med at etterskjelvene vil vare i noen måneder, sier han.

Atakan understreker imidlertid at dette er et bilde som kan endre seg. Dersom det kommer et nytt hovedjordskjelv i nærheten av regionen, vil etterskjelvene kunne vare enda lenger.

KREVENDE TID: Jordskjelvekspert Kuvvet Atakan sier at Nepal står ovenfor en vanskelig periode. Foto: Kristian Ervik/TV 2
KREVENDE TID: Jordskjelvekspert Kuvvet Atakan sier at Nepal står ovenfor en vanskelig periode. Foto: Kristian Ervik/TV 2

Blir mindre kraftige

Et av de kraftige etterskjelvene som ble utløst i Nepal i morgentimene søndag, målte en styrke på 6,7.

– Det er et kraftig etterskjelv. Det vi håper og vet av erfaring, er at både styrken og hyppigheten på skjelvene vil gå ned med tid, sier Atakan. 

Han forklarer at Nepal og området rundt er særlig utsatt for jordskjelv, fordi det ligger midt i brytningspunktet mellom to kontinentalplater. Den indiske og eurasiske platen kolliderer stadig, noe som fører til en stadig spenning i denne sonen. 

– Kan aldri garantere trygghet etter skjelv

Natt til søndag sov tusenvis av mennesker under åpen himmel, fordi det ikke enda er trygt å oppholde seg innendørs i fare for nye skjelv. I tillegg har mange bygninger rast sammen. 

Jordskjelvekspert Atakan, sier det er svært krevende å bedømme når det kan være trygt for innbyggere i Nepal å flytte hjem igjen. 

– Man kan aldri si med sikkerhet når det er trygt å flytte tilbake til boliger etter et jordskjelv. Dette er veldig vanskelig å avgjøre, sier han.

– Jeg ville vært veldig forsiktig med å si at det er helt trygt å flytte inn, dette omhandler tross alt menneskeliv, sier han.  

Han sier at en teltløsning er den mest åpenbare løsningen for de jordskjelvrammede foreløpig. Etterhvert kan man måtte vurdere å sette opp brakker. 

– Nepal har omfattende arbeid i vente og en vanskelig periode foran seg, sier han.