Joachim (22) forteller at jobben reddet ham, du gjetter neppe hva det er ...

Joachim «Noobwork» Haraldsen lever av noe helt spesielt.

Etter at han var blant verdens beste e-sportutøvere i World of Warcraft (WoW) med laget «Nihilum», har Joachim Haraldsen (22) trappet ned. Han lever nå av å spille ulike dataspill mens han kommenterer det han gjør og legger videoene ut på sin egen kanal på You Tube.

Spillkanalen «Noobwork» er kåret til Norges beste, og har mer enn 28 millioner avspillinger. Rundt 100.000 abonnenter følger med på nittedølingens spill daglig.

Hell i uhell 

Da Joachim var 16, ble han operert for ryggskjevhet (idiopatisk skoliose), og måtte slutte på videregående skole.

Joachim lever av å kommentere dataspill mens han selv spiller. FOTO: TV 2
Joachim lever av å kommentere dataspill mens han selv spiller. FOTO: TV 2

– Jeg ødela ryggen og måtte droppe ut av skole og ting så ikke så veldig lyst ut. Jeg lå sengeliggende så og si i 3,5 år og det ga meg jo mye tid foran maskinen. Du kan jo kalle det hell i uhell. Mens andre var ute i solen og grillet og koste seg, da måtte jeg finne på et eller annet som jeg kunne glede meg over, og det var jo da dataspill kom og reddet meg, forteller han.

Jobber målrettet

Han viser Lørdagsmagasinet gutterommet hvor han daglig poster nye filmer etter kontinuerlig dialog med følgerne sine.

– Med det kameraet her så filmer jeg meg selv, forklarer han og peker på et lite kamera montert over pulten mens han demonstrerer hvordan han bygger en stall til en av hestene sine i spillet «Minecraft». 

Han står opp klokken syv, og når lillebrødrene går på skolen begynner Joachim å jobbe. Selv om han har eget selskap med regnskapsfører og manager, er det mange andre gjøremål enn videoproduksjon i løpet av en ti timers arbeidsdag. 

– Rydde i kabler, gå gjennom fanpost, og scanne inn passet, begynner han å liste opp gjøremål han har notert på en tavle på veggen.

Suksessen med «Noobwork» betyr at han stadig får invitasjoner til lanseringer fra internasjonale teknologigiganter som Sony som eier Playstation.

Giret av publikum

World of Warcraft er et av flere spill i den nystartede norske e-sportligaen Altibox som sendes på TV 2 Sumo og Sportskanalen. Som i andre idretter,  handler e-sport også om spillerkjøp, laguttak, taktikk og strategi. I spillet League of Legends, er Vebjørn Land (19) norgesmester. Han spiller «Donzii» på laget «Atraxy».

– Når det er publikum og når det er litt hype rundt det, så synes jeg det er veldig gøy og da får jeg mye mer adrenalin i meg og blir veldig giret.Jeg blir ikke noe nervøs i det hele tatt, jeg blir egentlig mer konsentrert. Jeg spiller bedre når jeg spiller på en scene, sier Land (19) før kveldens kamp i «House of Nerds».

Han mener den viktigste delen av kampen er strategien han som kaptein legger før kampstart, når han med mus og tastatur velger sine karakterer, og vraker tre av motstanderens. Etter å ha tapt 2-0 mot laget BX3, skylder Land utelukkende på seg selv.  

– Jeg er veldig skuffa. Men kan ikke klandre noen andre enn meg selv, sier han.

Esport som pensum

Vebjørn studerer esport på Buskerud folkehøyskole, en av to folkehøyskoler som i høst startet en egen esportlinje. Kommentator og esportlærer Kristoffer Utama (24) forklarer hvorfor esport hører hjemme på en folkehøyskole:

– De lærer å kommunisere, de får lederegenskaper, og de får verdier i forhold til hva de er interessert i, utdype Utama. Han mener esportutøvere må bruke veldig mye tid på data slik toppidrettsutøvere må trene mye.

Tid og tålmodighet, mener læreren er viktigst for å bli best.