NY SUPERTURNERING: Magnus Carlsen og Anish Giri er bare to av de ni forhåndskvaliserte spillerne i Grand Chess Tour, der verdens ni høyest rangerte sjakkspillere gjør opp om sammenlagtseieren. I tillegg vil én spiller få et wildcard til hver av de tre enkeltturneringene gjennom en kvalifisering. Foto:  AFP PHOTO / ANP / LEX VAN LIESHOUT.
NY SUPERTURNERING: Magnus Carlsen og Anish Giri er bare to av de ni forhåndskvaliserte spillerne i Grand Chess Tour, der verdens ni høyest rangerte sjakkspillere gjør opp om sammenlagtseieren. I tillegg vil én spiller få et wildcard til hver av de tre enkeltturneringene gjennom en kvalifisering. Foto:  AFP PHOTO / ANP / LEX VAN LIESHOUT.

Lager sjakkens «Champions League» - og den sendes på TV 2

Starter i Norge. De ni beste i verden møtes over tre turneringer. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Sportskanalen sender nyskapningen Grand Chess Tour, der verdens ni beste spillere møtes over tre ulike turneringer og gjør opp om sammenlagttittelen.

I KVALIFISERING: Jon Ludvig Hammer er én av seks spillere som skal kjempe om et wildcard til Norway Chess 2015. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
I KVALIFISERING: Jon Ludvig Hammer er én av seks spillere som skal kjempe om et wildcard til Norway Chess 2015. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Det hele starter med Norway Chess 15-26. juni, deretter fortsetter touren med Sinquefield Cup i Saint Louis 21. august til 3. september, før det hele avgjøres med London Chess Classic fra 3. til 14. desember.

På hvert av turneringsstedene vil en tiende spiller få et wildcard gjennom en kvalifisering i forkant.

De forhåndskvalifiserte, basert på FIDE-rankingen fra januar, er som følger: Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Anish Giri, Hikaru Nakamura pluss én til som ennå ikke er helt avklart.

TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, som selv skal være med og gjøre opp om den tiende plassen i Norway Chess, er svært spent på det nye konseptet.

- Jeg tror både Norway Chess og denne sammenlagtserien kommer til å bli prestisjefull, det blir utvilsomt de tre sterkeste turneringene som noensinne er arrangert. Det er veldig sjelden at man klarer å samle alle de beste spillerne. Det er det unike her, at man sier: De ni beste vil vi ha, resten kaster vi bort, sier Hammer.

Det siste er han litt ambivalent til:

- Det å kunne reklamere med de ni beste i verden er spennende. Samtidig er jeg litt skeptisk, for vi får ikke så mye variasjon på hvem som spiller. I Nederland hadde vi for eksempel en (Baadur) Jobava som tapte veldig mange partier, men som spilte utrolig underholdende sjakk. Det er en tveegget greie, om man vil ha de aller beste, eller de som spiller mest publikumsvennlig sjakk.

Hammer legger til at det ikke nødvendigvis er noe motsetningsforhold mellom det å spille publikumsvennlig og være blant verdens beste, noe Magnus Carlsen er et kroneksempel på.

Nettopp Carlsen debuterer for øvrig som medprogramleder i TV 2 Sportskanalens sjakksending under kvalifiseringen til Norway Chess.

- Det blir vel første gang i verdenshistorien at en sjakkverdensmester kommenterer en sjakkturnering, men Magnus tror han har mye å by på. Han gleder seg til å være kommentator i turneringen som starter om ikke lenge, sier manager Espen Agdestein.

Kvalifiseringen finner sted på TV 2-huset fra 10.mai, og Magnus Carlsen skal i utgangspunktet sitte i studio fem timer om dagen i seks dager.

Jon Ludvig Hammer og de andre deltakerne skal etter planen ha på seg pulsklokker og jevnlig være innom såkalte «skriftebokser», for å gi sendingen en ekstra dimensjon.

- Jeg er rett og slett nysgjerrig og lurer på hvordan det blir. Jeg vet ikke hva hvilepulsen min er når jeg spiller sjakk, sier Hammer.

- Hva tenker du om å få inn Magnus Carlsen som ekspert?

- Jeg tror han kommer til å kose seg. Og når han koser seg, kommer også TV-publikum til å synes det er veldig morsomt. Vi spilte sjakk-OL i Tromsø på lag med Magnus, og når han ser over skuldra di, så blir du litt sånn «OK, jeg trenger å vinne dette partiet.» Det føles bedre hvis han er i et atskilt rom, da får vi ham litt mer avstand, sier Hammer og gliser.

Den russiske sjakklegenden Garry Kasparov, som tapte kampen om presidentvervet i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i fjor, er involvert i Grand Chess Tour, noe som setter en ekstra spiss på det hele.

Noen vil nok også spørre seg om turneringen blir en konkurrent til VM hva gjelder status og prestisje. Foreløpig ikke, tror Espen Agdestein.

- Slik vi ser det, er det et supplement og ikke en konkurrent. FIDE har sin VM-syklus organisert, og her er det en privat turneringssyklus. Jeg synes det er bra at det er et felles initiativ som er kraftfullt, for normalt er de private sjakkturneringene veldig fragmenterte og enkeltstående. Dette gjør det enklere for TV og store sponsorer å knytte seg opp mot sjakken, sier han.

Prispengene er heller ikke til å kimse av: 300 000 dollar, 2,4 millioner norske kroner, ligger i potten i hver enkelt turnering, og 1 050 000 dollar totalt over tre turneringer.

Vis flere