Årsavgiften forfalt 20. mars.- Nå får 305.000 norske bileiere purring i posten.
Årsavgiften forfalt 20. mars.- Nå får 305.000 norske bileiere purring i posten.

305. 000 norske bileiere har ikke gjort opp for seg

Og det kan fort bli dyrt.

20, mars forfalt en regning alle som eier bil i Norge kjenner godt. Da var det nemlig siste frist for å betale årsavgiften.

Totalt ble det krevd inn 9,6 milliarder kroner. Personbilsatsen for 2015 er 3.060 kroner, 3.565 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.

For motorsykler er årsavgiften 1.875 kroner. De som har elbil, veteranbil, moped, traktor eller taxi slipper adskillig rimeligere unna. Her er beløpet 435 kroner.

Må betale tilleggsavgift

Til sammen 3,6 millioner krav ble sendt ut. En drøy måned etter at fristen gikk ut, viser tall fra Tollvesenet at 305.000 krav ennå ikke er betalt.

Nå purres disse bileierene. De som får purring har enten ikke betalt, eller de har betalt årsavgiften for sent. For sistnevnte er det ingen nåde: De må betale tilleggsavgift uansett. 

Men hvem skal egentlig betale årsavgiften?

Begjærer avskiltning

Den nye fristen for å betale er nå 6. mai. Har man ikke gjort opp for seg innen da, er det klart for tøffere sanksjoner fra myndighetenes side.

Da begjærer nemlig Tollvesenet at kjøretøyet skal avskiltes. Og det betyr i praksis at regningen blir betydelig høyere enn den kunne ha vært. For å få skiltene tilbake, må man først gjøre opp for seg i form av å betale årsavgift og tilleggsgebyrer, i tillegg kommer gebyr til Statens vegvesen for å få skiltene tilbake.

LES OGSÅ: Siv Jensen vil bytte ut hele årsavgiften