Søstre vil gi deg psykologen i lomma

Du har kanskje allerede både en treningsapp og en kostholdsapp. Nå kan du få psykolog i lomma. 

Da Hilde Amundsen (47) gikk gjennom en livskrise som følge av en skilsmisse, rådet søster og psykologspesialist Janne Ekeberg Amundsen (48) henne til å oppsøke hjelp. 

– Skal virkelig jeg gå til psykolog, tenkte jeg da. Jeg framstod utad som veldig selvsikker, og folk sa jeg var så tøff. Men jeg hadde veldig lav selvfølelse, forteller Hilde til God morgen Norge. 

– Aha-opplevelse

Hilde valgte å gi det et forsøk. Da hadde hun lest en rekke selvhjelpsbøker, uten at hun følte det hadde noen effekt.

Hos psykologen opplevde hun det hun betegner som en «aha-opplevelse».

– Jeg kjente plutselig på hvordan alt man har opplevd ligger lagret i kroppen. Hvis man lærer seg hvordan en reagerer i ulike situasjoner, vil man lettere kunne gjøre noe med problemene, mener Hilde. 

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

Fikk app-idé

Dermed var grunnlaget for en app lagt, der Hilde ønsket å rette fokus mot den mentale helsen. Hun kontaktet søster Janne, som også er hennes nære venninne, og sammen satte de seg ned for å klekke ut en plan. 

– Vi ønsket å gi folk muligheten til å hjelpe seg selv, enten de går gjennom en livskrise, har lav selvfølelse, eller sliter med depresjon og negative tanker, sier Janne. 

Lommepsykolog

Våren 2014 så appen «Mindfit» dagens lys, og vel et år senere har den vunnet en teknologipris og blitt oversatt til engelsk.

Ved Universitetet i Tromsø er en forskningsgruppe i gang med å måle effekten av appen, men den høster allerede lovord fra fagfolk.

 – Vi opplever at appen kan gjøre det enklere for folk å ta tak i et problem. Dette erstatter selvfølgelig ikke det å ha et menneske å snakke med, men den kan avmystifisere det å slite, sier leder av Mental Helse, Dagfinn Bjørgen. 

Mestring

Søstrene Amundsen er opptatte av at man skal kunne samle på mestringsfølelsen. Det er mye av hovedfokuset til appen. 

– Vi ønsker at folk skal kartlegge seg selv og bli kjent med hvordan en reagerer i ulike sammenhenger. I appen sendes du gjennom åtte spørsmål som ofte går igjen i terapien, før du oppfordres til å samle på mestring, forklarer Hilde. 

– Det viktigste er ikke at man ser positivt på absolutt alt, men at man har en god følelse med seg selv, avslutter Janne.