–  Altfor mange føler de må ha sex fordi det er russetid 

Russen håper at et økt fokus på sikkerhet vil føre til færre voldtekter i de kommende ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag begynner russetiden, og for de fleste handler de kommende ukene om å feire med gode venner og klassekamerater. 

Dessverre finnes likevel de som ødelegger russetiden for andre ved å ikke respektere grensen mellom hva som er greit og ikke.

Ifølge Kripos meldes det flest overfall og voldtekter på denne tiden av året, og det er jenter i alderen 17-25 år som er blant de mest utsatte. Fokuset på voldtekt og respekt for egne og andres grenser har derfor vært et stort tema blant årets russ.

Stort sexpress

Et stort antall russ har i dag samlet seg på Valle Hovin for å markere starten på det de håper vil bli en fin russefeiring. Likevel vet de at de må passe litt ekstra godt på seg selv i de neste ukene framover. 

– Russetiden legger på mange måter opp til sex, man kan jo bare se på de forskjellige russeknutene. Det er alt for mange som føler de må ha sex bare fordi det er russetid, derfor er det viktig at man har en bevisst holdning til hva man vil og ikke, sier Oda Raad fra Nydalen VGS.

Kombinasjonen av et stort sexpress og mye alkohol i russetiden har ført til en samarbeidskampanje mellom Amnesty International Norge og russen. Kampanjen ønsker å bryte tabuet rundt voldtekt ved å prate om det, og russen oppfordres til å respektere sine egne og andres grenser.

Et nei er et nei

– Vi ønsker å sette et større fokus på voldtekt, fordi det er viktig. Forhåpentligvis vil det føre til færre voldtekter, fordi man oppfordres i større grad til å ta vare på seg selv og andre, sier Trine Vestli fra Nydalen VGS. 

I Norge anmeldes kun én av ti voldtekter, og av disse er det bare én av 100 som ender i dom. 

Et tabubelagt tema

Kampanjen mellom Amnesty og russen ble startet i 2012 som et resultat av en undersøkelse som viste at kun 44 prosent av ungdommer snakket om voldtekt. Nå samarbeider de med produsenter av russeutstyr samtidig som de reiser rundt på skoler, og holder foredrag om respekt og samtykke i seksuelle sammenhenger. 

– Det er fremdeles mye skam knyttet til voldtekt. Denne skammen legges på ofre og ikke voldtektspersonen, og derfor har vi et ansvar som samfunn å flytte skammen over på riktig side, sier Patricia Kaatee ved Amnesty Norge. 

Kaatee mener at alt for lite blir gjort av både myndighetene og politiet innenfor dette området.