Her sier de nei til å ta imot en eneste flyktning

Mens desperate båtflyktninger kommer i tusentall til Italias kyst, sier en rekke norske kommuner nei til å ta imot en eneste flyktning. Sjekk din kommune her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Verden opplever nå en flyktningkatastrofe som vi ikke har sett siden 2. verdenskrig», skriver barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) i et brev til alle landets ordførere.

I brevet, som ble sendt torsdag, ber statsråden kommunene om å melde tilbake hva slags mulighet de har til å bosette flyktninger. Svarfristen er 27. mai.

– Når det nå er en politisk debatt om å ta i mot enda flere, så må jeg vite hvilken kapasitet den enkelte kommune har slik at vi kan få bosatt de som allerede har fått opphold, sier Horne til TV 2.

Les brevet her.

Satser livet på ferden til Europa

Søndag druknet omkring 800 flyktninger i forsøket på å krysse Middelhavet da båten de reiste med, kolliderte med et lasteskip som skulle komme dem til unnsetning. FN har kalt hendelsen den dødeligste ulykken i Middelhavet noen sinne. 

Tragedien rettet et skarpt søkelys på dramaet som utspiller seg når desperate mennesker satser alt de eier og setter livet på spill for å komme seg over Middelhavet i elendige, overfylte farkoster.

Mer enn 35.000 mennesker antas å ha forsøkt seg på kryssingen fra Nord-Afrika til Europa så langt i år. Rundt 1750 har omkommet.

Vil ta imot flere

Mange av flyktningene rømmer fra krigen i Syria. Flere norske politikere har tatt til orde for at Norge bør hjelpe disse flyktningene.

– Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale til landsmøtet sist helg.

Også Venstre vedtok på sitt landsmøte at Norge bør ta imot minst 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene.

Klarer ikke å bosette de som er her

Siden har det blitt reist spørsmål om Norge har kapasitet til å ta imot så mange flyktninger. Ferske tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet tyder på at det kan bli vanskelig.

Tallene viser at det allerede er 13.330 flyktninger som trenger bolig i Norge i år. Kommunene har kun sagt ja til å ta imot 8100. Det er med andre ord store kapasitetsproblemer allerede for å håndtere flyktningstrømmen, før man eventuelt åpner for flere tusen ekstra. 

Samtidig har 97 norske kommuner enten sagt nei til å ta imot en eneste ny flyktning, eller de har ennå ikke svart på om de er villige til å ta imot flyktninger i år.

Se interaktivt kart og sjekk listen nederst i saken.

I Våler kommune i Hedmark har kommunestyret vedtatt at de ikke vil stille opp i dugnaden. Bygda ble bedt om å bosette ti flyktninger i år og neste år.

– Våler kommune har besluttet å ikke bosette flyktninger i 2014 og 2015. Årsaken til det er at vi allerede drifter Nordens største transittmottak, sier ordfører Kjell Konterud (Ap).

Tre timer unna ligger en omtrent like stor kommune: Ringebu i Oppland. Også de ble bedt om å ta imot ti flyktninger.

Her finnes også et asylmottak, men kommunen har likevel sagt ja til å ta imot 15 flyktninger.

– Her i Ringebu har vi valgt å ta imot flere flyktninger enn vi ble anmodet om. Det gjør vi fordi vi føler det er et moralsk ansvar, sier ordfører Erik Odlo (Sp).

Regjeringen har så langt varslet at den vil gi 50 millioner kroner i humanitær bistand gjennom FN og andre organisasjoner i forbindelse med flyktningkrisen i Middelhavet. I tillegg sender Norge et sivilt skip til Middelhavet «så raskt som mulig».