REDNINGEN PÅ HAVET: Båtflyktningene om bord i den overfylte gummibåten fikk torsdag hjelp utenfor kysten av Libya. Foto: Alessandro Di Meo/AP
REDNINGEN PÅ HAVET: Båtflyktningene om bord i den overfylte gummibåten fikk torsdag hjelp utenfor kysten av Libya. Foto: Alessandro Di Meo/AP

De fleste som har overlevd ferden over Middelhavet vil bli sendt tilbake

I et notat lekket i forkant av EU-toppmøtet torsdag ettermiddag kommer det fram at bare 5000 av flyktningene som overlever ferden over Middelhavet får bli i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at EU-landene dobler pengeinnsatsen til arbeidet for båtflyktningene. Tidligere var det kjent at Middelhavslandene ville be om dette, men at det trolig ville bli avslått.

Reuters' kilder i Brussel sier at EU-lederne skal ha blitt enige om et titall forslag for å håndtere flyktningkatastrofen i Middelhavet. Men bare det første punktet, som gjelder «styrking av tilstedeværelsen til sjøs», kommer trolig til å bli satt ut i livet med det første.

I fjor kom 150.000 båtflyktninger over Middelhavet til Italia. Hvis ingenting blir gjort, kan 200.000 mennesker ha ankommet Italia fra Nord-Afrika innen året er omme, ifølge italienske myndigheter.

Men båtflyktningene vil ikke nødvendigvis oppleve drømmen om en framtid i Europa. Flesteparten av dem vil, ifølge The Guardian, bli sendt tilbake gjennom et nytt hurtig-tilbakesendingsprogram koordinert av EUs grensemyndigheter, Frontex.

I lekkasjene kommer det også fram at til tross for press for en stor utvidelse av søk- og redningsoperasjon på Middelhavet så vil EU-lederne trolig gå imot det.

I stedet vil EU-lederne trolig bli enige om å gjennomføre et systematisk arbeid med å identifisere, få kontroll på og ødelegge skip før de brukes av menneskehandlere. 

– En kamp mot slaveri

Europeiske ledere har fått kraftig kritikk for manglende håndtering av den voksende flyktningkrisen. Over 1.700 mennesker har omkommet i sine forsøk på å krysse Middelhavet på vei til Europa så langt i år, anslår Amnesty International.

– Kampen mot menneskesmugling betyr en kamp mot slaveri. Det er ikke bare et spørsmål om sikkerhet, men om menneskeverd, sa Italias statsminister Matteo Renzi før toppmøtet.

En militæroperasjon er ett av tiltakene EUs stat- og regjeringssjefer skal vurdere for å bekjempe menneskesmugling fra Libya. Dersom dette blir utfallet, vil det være første gang Unionen fatter et slikt vedtak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: EU vil fjerne menneskesmuglernes reklamer fra Facebook

– EU kan ikke løse alle problemer

EU-president Donald Tusk sier at man ikke bør ha noen illusjon om at EUs ledere kan løse alle problemer knyttet til innvandring og flyktningenes farlige reiser til Europa.

– Det kan vi ikke. De virkelige årsakene er krig, ustabilitet og fattigdom i hele regionen. Det er helt åpenbart ikke Europa som har forårsaket situasjonen i Middelhavet, sa Tusk da han ankom EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

– Men vi må alle gjøre en større innsats for å håndtere de verste konsekvensene. Og jeg er overbevist om at vi i dag kan bli enige om en felles og konkret handling, fortsatte han. (TV 2/NTB)