Kreftsyke Ove (45) skriver minneblogg for datteren

Vet ikke om han lever lenge nok til å se Ovidia (5 mnd.) vokse opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg heter Ove og jeg har kreft. Skulle det ende slik at jeg ikke er her når du blir gammel nok til å lese og huske fra tiden bakover, så er denne bloggen et fint arkiv som viser og forteller hvor mye du har betydd for meg.»

Slik starter Ove Harlem (45) det første innlegget på bloggen sin. 

Den skriver han for sin fem måneder gamle datter, Ovidia. 

– Jeg har fått beskjed om at jeg aldri blir frisk, sier Ove til God morgen Norge. 

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

– Jeg vil jo gjerne sitte her når hun er 15 år og mimre sammen med henne, men er det slik at jeg ikke er her, så kan hun gå tilbake og lese mine ord, hva vi har opplevd, og hvor mye hun betyr for meg, sier pappaen. 

Uhelbredelig

Ove har kreft. Han blir operert for føflekkreft under høyre øye i 2004. De er optimistiske, han og kjæresten Eva. Tre år senere gifter de seg. Etter fem år blir han friskmeldt. Syv år går før Eva blir gravid. 

Så oppdager Ove en kul i brystet.

– Jeg var 23 uker på vei da vi fikk vite at det var uhelbredelig kreft. Det var et sjokk å få den beskjeden når vi endelig skulle bli en liten familie, sier Eva Harlem (36).

– Når overlegen på Radiumhospitalet sa at jeg ikke kom til å frisk, forstod jeg det ikke helt, sier Ove. 

SJARMTROLL: Ovidia (5 mnd.) er familiens lille solstråle, og den pappa Ove har opprettet bloggen for. Foto: privat/oveharlem.blogg.no
SJARMTROLL: Ovidia (5 mnd.) er familiens lille solstråle, og den pappa Ove har opprettet bloggen for. Foto: privat/oveharlem.blogg.no
VED GODT MOT: Ove og Eva forsøker etter beste evne å leve som normalt. Foto: privat/oveharlem.blogg.no
VED GODT MOT: Ove og Eva forsøker etter beste evne å leve som normalt. Foto: privat/oveharlem.blogg.no

Lyspunktet

Ove og Eva hadde mange mørke høstkvelder, hvor de var langt nede. Så nærmet det seg fødsel. Ovidia kom til verden, og ble lyspunktet deres. Den lille familien måtte finne en måte å møte hverdagen på.

– Vi vil vise at det går an å ha kreft og leve. Mange har fortalt meg at de sitter i samme situasjon og har det tøft. Det handler om å klare seg, sier Ove. 

På verdenstoppen

Ifølge Kreftforeningen har Norge høyest dødelighet i Europa som følge av føflekkreft. Mange rammes genetisk, og ikke som følge av overdreven soling. 

– Det er viktig at vi sjekker oss. Vi må ta vare på kroppen, er Oves klare oppfordring. 

Selv var han sen om å komme seg til legen.

– Det var jeg som bestilte legetime for ham, både i 2004 og i 2014, sier Eva. 

11 piller

Ove tar 11 tabletter hver eneste dag. Han er positivt innstilt, og fast bestemt på å leve som normalt så lenge han har mulighet til det. 

– Prognosen akkurat nå er bra, men vi vet jo ingenting. Det kommer jo tilbake. Av og til kjenner jeg en mørk tanke som sier kanskje i morgen, kanskje neste gang. Man vet jo ikke.