BAKMANN: Italiensk politi har reprodusert en fantomtegning av det de mener er en av bakmennene, etiopiske Ermias Ghermay. Foto: AFP
BAKMANN: Italiensk politi har reprodusert en fantomtegning av det de mener er en av bakmennene, etiopiske Ermias Ghermay. Foto: AFP

Styrtrike bakmenn lo av overfylte båter med flyktninger

Politiet har avlyttingsutstyr til enkelte av bakmennene, men sliter med å få tak i dem i lovløse Libya. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Daily Mail skal hovedmannen, eritreeren Mered Medhanie (34), ledd høyt av de overfylte skipene med flyktninger som er sendt ut fra land.

Informasjonen kommer fra et opptak fra politiets avlytting av telefonsamtaler. 

I samtalen om de overfylte båtene skal Medhanie ha sagt: 

– De sier jeg stuer for mange om bord. Men det er de som vil komme seg så fort av gårde. 

Lukrativ smugling

Mered Medhanie og Ermias Ghermay skal i løpet av de siste to årene ha tjent over 800 millioner kroner på å frakte mennesker på livsfarlige reiser over Middelhavet.

Maltas statsminister Joseph Muscat sier de 950 om bord i båten som kantret hadde betalt en million euro, rundt 8,5 milloner kroner, for å få krysse havet.

FN anslår at 219.000 mennesker krysset Middelhavet i 2014, 3500 døde. Så langt i år har 1.750 flyktninger druknet på vei over Middelhavet. Det er 30 ganger flere enn på samme tid i fjor, ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM).

Flere titalls tusen

Basert på informasjon italienske myndigheter har skaffet via telefonavlytting koster det i snitt 30.000-40.000 kroner for en migrant å ta seg fra Eritrea eller Etiopia til Libya.

Videre over Middelhavet må de ut med ytterligere 10.000 kroner. Betalingen skjer alltid i forkant av de farlige reisene.

Både Medhanie og Ghermany antas å holde til i den libyske hovedstaden Tripoli, og politiet jobber på spreng for å få tak i dem.

Ghermany var ettersøkt allerede i oktober 2013, etter en forlis utenfor Lampedusa hvor 366 mennesker omkom. 

Kone og barn i Sverige

Men det er langt flere mennesker involvert i menneskesmuglingen. Mandag opplyste politiet i Palermo i Italia at 15 mennesker var arrestert i forbindelse med menneskesmugling, organisert av Ghermay. 

Politiet tror Medhanie har kone og et barn i Sverige, hvor de lever som flyktninger, melder The Independent. På en pressekonferanse i Palermo sa etterforskningsleder Renate Cortese i det italienske politiet: 

– Det er overraskende hvor enkelt disse bakmennene opererer med svenske bankkontoer, sier Cortese ifølge Expressen

Konto i svenske banker

Kilder i svensk politi sier til Dagens nyheter at flere kjente menneskesmuglere har forbindelser til Sverige. Kilden bekrefter også at de har konto i svenske banker. 

– De har konto i Sverige, men kan ta betalt på andre måter for å unngå å bli sporet, sier politimannen. 

– Vi er ikke myndighetene

Flyktningene som Medhanie sender ut på havet i synkeferdige båter, bryr han seg ikke mye om.

– Vi gjør en ulovlig jobb, men hva venter du? Vi er ikke myndighetene, skal han ha sagt ifølge avlytting gjengitt i avisen La Stampa. 

Hierarki om bord

Båtflyktninger som er berget i land forteller til avisen The Independent at det finnes et hierarkisk system om bord i flyktningbåtene: De som er mørkest i huden må under dekk. Synker båten, har flyktningene ikke mulighet til å komme seg ut. 

En gutt fra Somalia har fortalt hjelpearbeidere i Italia: 

– Libyerne som fikk meg til Italia er ikke mennesker. De snakker med våpen, ikke med ord. De dyttet åtte nigerianere på havet. De dyttet også vennen min på sjøen. De druknet alle sammen. 

Han forteller til avisen at alle fra Somalia ble stuet sammen under dekk, mens de fra andre land fikk være oppe.

En ung palestinsk båtflyktning forteller at han ble holdt på øvre dekk, sammen med andre fra Midtøsten.