74 NASJONER: Tiril Høye Rahn går på UWC Robert Bosch College i Tyskland sammen med 104 andre fra 74 ulike land. Foto: Privat
74 NASJONER: Tiril Høye Rahn går på UWC Robert Bosch College i Tyskland sammen med 104 andre fra 74 ulike land. Foto: Privat

Tiril (18) og klassekameratene gråt da de så nordmenns hets av båtflyktningene

På Tiril Høye Rahns internasjonale skole er det vanskelig å forstå at noen i verdens rikeste land kan skrive «Stopp jævelskapet, med krigsskip og fly» om båtflyktningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen i Middelhavet har de siste dagene skapt overskrifter også i Norge. Så langt i år har 1.750 flyktninger druknet på vei til Europa. Det er 30 ganger flere enn på samme tid i fjor, ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM).

SKUFFET OVER NETTHETSEN: Tiril Høye Rahn. Foto: Privat
SKUFFET OVER NETTHETSEN: Tiril Høye Rahn. Foto: Privat

Samtidig er det ikke alle som har like stor forståelse for situasjonen. Både TV 2 og flere andre norske medier omtalte mandag hvordan båtflyktningene hetses i kommentarfeltene, og at flere rasistiske kommentarer måtte slettes.

Et eksempel er ytringer som «Stopp jævelskapet, med krigsskip og fly» eller «Hele Afrika skulle vært kolonier med ettbarnspolitikk. De evner jo ikke til å holde fred og utvikle sine land disse figurene der nede».

Videregåendeskoleeleven Tiril Høye Rahn (18) forteller til TV 2 at hun begynte å gråte da hun leste kommentarene, og at flere av medelevene hennes også reagerte sterkt da hun fortalte hva som sto.

– Jeg ble så utrolig frustrert, skuffet og skremt, sier hun.

Forlot rommet

Tiril fra Oslo går andreåret på UWC Robert Bosch College i Freiburg i Tyskland, hvor hun skal gå i litt mer enn ett år til.

Skolen består av 104 elever fra 74 forskjellige nasjoner, og én av dem som ble spesielt opprørt var en klassekamerat (18) fra Ghana. Han måtte forlate rommet.

– Det ble for drøyt å høre om mennesker som bor i verdens beste land, som kunne kommentere noe sånt, når 700 mennesker dødd, sier Tiril.

Kommentaren om at «Afrika burde vært kolonier» traff spesielt hardt, da mange av dagens problemer har røtter tilbake i kolonitiden, forklarer hun.

– «Jeg forventer ikke at nordmenn skal forstå», sa han ene vennen min, fordi: «nordmenn har det faktisk for godt». Det er synd at det blir sånn. At man mister empati og innsikt fordi man bor i verdens rikeste land.

I vennenes hjemland

18-åringen forteller at det gjør noe med hennes egne perspektiver, å gå i klasse med så personer fra så mange ulike najonaliteter.

Hun går på skole med mennesker som har mistet familiemedlemmer i krig, sett sine nærmeste bli drept, som har solgt roser på kvelden for å få råd til undervisning på dagtid, eller som kommer fra skoler som jevnlig får trusler fra terrorgruppen al-sabaab.

– Konflikter verden over kommer veldig mye nærmere, når det plutselig er snakk om hjemlandet til klassekameratene dine. Jeg har et ansikt på hvert land, sier Tiril.

Hun tror mange av de som kommenterer på nettet har lite innsikt i situasjonen i andre land.

– Jeg har lyst til å spørre dem: Hvor mange ganger har de egentlig henvendt seg til noen som ikke er norske, og spurt dem hvorfor de er i Norge?

– Et felles ansvar

Alle som går på Tirils skole i Tyskland har blitt valgt ut av en nasjonal komité i sitt hjemland, og får fullt stipend. Foreldrene sin bakgrunn skal derfor ikke ha noe betydning for hvem som endre opp der, men det er et nåløye å få plass.

Gjennom å dele rom med tre andre, fra tre ulike land og med tre ulike religioner, har hun også sett hvordan de som ungdommer i det store og det hele er veldig like.

ROMVENNINNER: Tiril deler rom med tre andre jenter fra tre ulike land. Foto: Privat
ROMVENNINNER: Tiril deler rom med tre andre jenter fra tre ulike land. Foto: Privat

– Små vaner som vi har er kanskje ulike, men vi har samme humor, vi blir glad og vi blir lei oss for dem samme tingene, og når vi kommer til skolen møter vi de samme problemene.

Når 18-åringen leser om situasjonen i Middelhavet, mener hun det er viktig også å se på årsaker, og hvorfor folk begir seg ut på en ferd som er livsfarlig. 

– Integrering kan være veldig vanskelig, men jeg synes ikke det skal være til hinder for å hjelpe mennesker i nød. Dette er mennesker som uansett vil få det bedre i Norge enn hva de flyktet fra, sier Tiril, og legger til:

– Integrering er ikke bare politikk. Vi har også et felles ansvar som nordmenn, når vi er så heldige å få bo her.