– Jeg er blitt kalt kjerring og hore

Lise Klaveness om hetsen hun har opplevd som fotballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lise Klaveness ble hetset på det groveste da hun startet som fotballekspert for over ti år siden.

– Jeg er blitt kalt kjerring og hore, sier Lise Klaveness.

– De tilbakemeldingene som rammet hardest og var best egnet til å kneble meg og som gjorde at jeg vurderte å gi meg med det, er helt klart latterliggjøring og ydmykende kommentarer knyttet til kjønn, utseende og fremferd, sier Klaveness.

Temaet er brennhett etter at TV 4-profilen Johanna Garå sluttet på grunn av netthets. Klaveness velger å være åpen i håp om det ikke skal skje i Norge.

– Jeg forteller om det fordi jeg ønsker å ha flere kvinnelige kolleger. Men også for å sette ord på at det kan være hardt der og da, men det vil man bli vant til å komme forbi og på en eller annen måte komme styrket ut av, sier Klaveness.

Randi Gustad har ikke følt samme hatet i sin rolle som håndballekspert i TV 2.

– I sportens verden er det fortsatt veldig mannsdominert, spesielt i fotball. Da er det viktig at man ikke blir truet til taushet, men tørre å stå i det. Det har Lise vært et ekstremt godt eksempel på, sier Gustad.

TV 2 fortalte mandag om håndballspiller Gro Hammerseng-Edin som engasjerer seg i kampen mot netthets. Hun skriver for øyeblikket en oppgave der hun ser nærmere på hvorfor det finnes så få kvinnelige ekspertkilder i media.

– Netthets er et kjempestort samfunnsproblem. Jeg vil gjerne være med og ta et oppgjør med netthets både blant kvinner og menn. Folk må finne fram folkeskikken, rett og slett. Hvordan vil du at andre skal snakke til deg, hvordan ville du hatt det hvis dine barn ble snakket til på den måten? Jeg ønsker at folk kjenner etter på akkurat det.

– Jeg ville blitt kjempeglad hvis vi fikk fram en kultur hvor vi ler litt av dem som netthetser andre. For det er egentlig de som framstår som noen ganske tragiske mennesker, sier hun til TV 2.