RETTSAL: I denne rettsalen skal saken mot den tidligere SS-soldaten Oskar Gröning starte tirsdag. Foto: AFP PHOTO / RONNY HARTMANN
RETTSAL: I denne rettsalen skal saken mot den tidligere SS-soldaten Oskar Gröning starte tirsdag. Foto: AFP PHOTO / RONNY HARTMANN

SS-soldat (93) tiltalt for medvirkning til 300.000 drap – tirsdag starter rettsaken

93 år gamle Oskar Gröning var «regnskapsføreren i Auschwitz».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oskar Gröning (93) jobbet som vakt ved konsentrasjonsleiren Auschwitz fra 1942.

Rettsaken mot Gröning, som er tiltalt for medvirkning til 300.000 drap, starter tirsdag i den lille byen Lüneburg, nord i Tyskland.

Tilbake på tysk jord

De er ventet flere overlevende fra dødsleiren til rettsaken mot den 93 år gamle tidligere SS-soldaten.

– Mange av de overlevende setter sin fot på tysk jord igjen for første gang siden slutten av Nazi-regimet, sier visepresidenten for den internasjonale Auschwitz komiteen, Christoph Heubner, til NBC News.

Gröning har av tyske medier fått kallenavnet «regnskapsføreren i Auschwitz». 

Påtalemyndighetene mener å kunne bevise at SS-soldaten var ansvarlig for å bokføre eiendelene og verdiene som nazistene stjal fra jødene som ble fraktet til leiren. 

«Han hjalp Nazi-regimet økonomisk, og støttet de systematiske drapene», heter det i tiltalen mot Gröning, ifølge nyhetsbyrået AP.

Meldte seg frivillig 

93-åringen meldte seg frivillig som SS-soldat i 1940. I 1942 ble han stasjonert ved Auschwitz. Det er for perioden mellom mai og juni i 1944, da rundt 300.000 jøder ble gasset i hjel i dødsleiren, at Gröning står tiltalt for.

Skulle Gröning bli dømt risikerer han en fengselsdom på 15 år.