Vil fotballen leve med denne forskjellsbehandlingen?

Tidligere fotballdommer Per Ivar Staberg tar et oppgjør med NFF-reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Disiplinærutvalget i NFF suspenderte Espen Hoff i to kamper etter hans spark mot Kevin Larsen på slutten av Tippeliga-oppgjøret Start-Sandefjord.

En riktig beslutning, mener jeg.

I går ble vi vitne til at TILs midtbanespiller Marcus Hansson taklet LSKs Bjørn Helge Riise med strakt ben, stor fart og kraft. En takling som kan være egnet til å skade motspilleren og som regelverket sier skal medføre utvisning.

Det samme Disiplinærutvalget kommer ikke til å ilegge Hansson noen karantene. Hvorfor er det slik?

I henhold til regelverket kan påtalenemnda i NFF på eget initiativ anmelde forhold til Disiplinærutvalget som dommeren ikke har oppfattet og som kan gi to kampers karantene eller mer. I kampen i Tromsø oppfattet dommer Brage Sandmoen at Hansson taklet Riise ureglementert. Men hans oppfatning der og da var at taklingen ikke var så grov at den fortjente rødt kort. Sandmoen nøyde seg med et gult kort. Når Brage Sandmoen, en erfaren og vanligvis meget god pipeblåser, fikk sett tv-bildene av hendelsen var han like krystallklar som resten av fotball-Norge: Det skulle vært utvisning. I Hoffs tilfelle hadde ikke dommer Martin Lundby oppfattet sparket til Hoff, og NFF kunne dermed ilegge ham en karantene.

Vil fotballen ha denne forskjellsbehandlingen?

Det er helt sikkert mange legitime grunner for klausulen: «Så lenge dommerne har oppfattet situasjonen, kan NFF ikke gi personlig karantene i ettertid». De fleste dommeravgjørelser bygger på skjønn. En avgjørelse om å straffe Hoff i etterkant er også skjønnsbasert; kvalifiserer handlingen til rødt kort og hva er riktig karantenetid for handlingen? Det vil derfor til enhver tid være delte meninger om mange situasjoner i en fotballkamp. Dette er noe av det som gjør fotballen så engasjerende.

Men det forekommer også situasjoner som i ettertid er «sort/hvite». Som den på Alfheim i går – det var et soleklart rødt kort. Disse mener jeg NFF bør ta tak i, uavhengig om dommerteamet har oppfattet situasjonen eller ikke. Det handler om å fremme Fair Play, beskytte spillerne mot skader og unngå forskjellsbehandling i vanlige fotballfolks øyne.

En slik endring vil undergrave dommerens autoritet på banen, vil mange hevde. Som nypensjonert dommer mener jeg at jeg kan sette meg inn i den aktive toppdommers sinnelag i denne settingen. Jeg tenker slik: Å ta feilaktige disiplinære bestrafninger i en kamp er noe enhver dommer prøver å unngå. Når det likevel fra tid til annen skjer, og det er hevet over enhver tvil at det var feil, ønsker jeg at feilen kunne vært minimalisert gjennom at NFF hadde gitt riktig karantene i ettertid. Det ville gjort konsekvensen av feilen min mindre.

Det hadde vært interessant å høre om Sandmoen og resten av toppdommerne i Norge mener det samme som meg. Jeg tror de er delte i dette synet.