«Stopp jævelskapet, med krigsskip og fly»

Så mange som 1600 båtflyktninger har så langt i år mistet livet på vei til Europa, men ikke alle har like stor sympati med ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

700 båtflyktninger fryktes omkommet etter at båten deres kantret på vei over Middelhavet søndag – kun 28 overlevende er funnet.

Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) opplyser tidlig mandag ettermiddag at de har fått et nødsignal fra tre båter i internasjonalt farvann i Middelhavet.

Det anslås at 1600 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa så langt i år. Til sammen er 11.000 båtflyktninger blitt plukket opp den siste uken, og det er ventet at svært mange mennesker vil forsøke å ta seg over Middelhavet fra Midtøsten og Nord-Afrika.

Rasistiske ytringer

Saken har vært oppslag i en rekke norske nettmedier i går og i dag. Saken skaper også engasjement i kommentarfeltene. Det er imidlertid ikke alle som har like stor forståelse for situasjonen. På TV 2s Facebook-sider har man også måttet slette en rekke rasistiske ytringer. Kommentarene til høyre her er hentet fra ulike nettaviser og deres sider på sosiale medier.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

«Nå er det faen meg nok», skriver samfunnsredaktør i Nordlys, Lasse Jangås, i en kommentar. Han kritiserer regjeringen for ikke allerede å ha sendt skip som kan hjelpe.

– Jeg registrerer at det er gledelig mange som er enig, sier Jangås til TV 2.

– Men det er en del grums, folk som mener at man bare skal la dem drukne.

Samfunnsredaktøren mener det er trist og sjokkerende å se at noen responderer på tragedien på en slik måte, og tror det for enkelte ligger en frykt i bunn om «at de vil ende opp i Norge.»

– En liten, støyete gruppe 

Også redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener Norge må bidra for å hindre dødsfallene. «Med våre maritime tradisjoner bør det være en selvfølge at Norge bidrar til å hindre at denne sommeren blir en dødssommer uten sidestykke i Middelhavet», skriver han i et blogginnlegg publisert mandag formiddag – et innlegg som i skrivende stund snart har 400 kommentarer.

– Jeg tror de aller fleste har sympati for de medmenneskene som dør i Middelhavet. Så er det vel én gruppe som ser at dette er et problem, men mener det ikke er Norges problem, sier Stavrum til TV 2, og legger til:

– Så er det en tredje, veldig liten, men veldig støyete gruppe, som ikke erkjenner at dette er mennesker med samme verdi som oss andre.

Brende til Italia

Jangås i Nordlys kritiserer også regjeringen for å være for trege. Han mener det ikke er nok å si at man skal rydde opp i bakenforliggende årsaker eller at man skal hjelpe mennesker der de er.

– Ser du et barn som holder på å drukne i Norge, da angriper du ikke svømmeundervisningen først. Vi må berge de som berges kan parallelt, sier Gangås.

– Det er en forferdelig humanitær katastrofe, sier utenriksminister Børge Brende til TV 2.

Tirsdag reiser han til Italia for å treffe landets utenriksminister.

– Helt konkret, hva ser du for deg kommer til å skje nå?

– Norge kan tilby flere mannskap, og vi må se på muligheten for å stille et norsk skip til disposisjon. Vi må også trappe opp hjelpen til de landene hvor båtflyktningene opprinnelig kommer fram. Vi må også få ut informasjon i Libya, om at det er farlig å legge ut på reisen over Middelhavet, sier Brende.