NORSK HJELP: Norge skal være i gang med å sende hjelp til Middelhavet. Bildet viser båtflyktningene som kjemper for livet ved Rhodos i Hellas. Foto: Rodiaki.gr
NORSK HJELP: Norge skal være i gang med å sende hjelp til Middelhavet. Bildet viser båtflyktningene som kjemper for livet ved Rhodos i Hellas. Foto: Rodiaki.gr

Norge sender fartøy til Middelhavet

Regjeringen har besluttet at Norge skal delta med et skip i operasjon Triton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter regjeringen i en pressemelding mandag ettermiddag. Det var VG som først meldte om saken. 

Et sivilt skip skal være på plass senest 1. august. Operasjonen skal i første omgang vare i seks måneder. Det er første gang Norge bidrar med skip til en slik operasjon i Middelhavet. Dersom EU bestemmer seg for å utvide mandatet for Triton, vil Norge løpende vurdere relevante bidrag.

– Jeg ser med stor bekymring på den vanskelige situasjonen i Middelhavet, og Norge må ta vår del av ansvaret for å hjelpe. Tragedien i helgen hvor flere enn 700 mennesker mistet livet viser nok en gang hvor fortvilet situasjonen er for flyktninger som prøver å komme seg over til Europa, sier statsminister Erna Solberg (H).

Nærmere 1000 druknet i helgen

Italienske myndigheter har bedt om hjelp fra andre europeiske land for å håndtere flyktningkrisen. Utenriksminister Børge Brende reiser tirsdag til Italia og vil da ha med seg konkrete løfter om bidrag. Han skal møte sin italienske kollega Paolo Gentiloni.

Etter en stor drukningstragedie i Middelhavet i helgen, der opp mot tusen mennesker kan ha omkommet, har en samlet opposisjon krevd at Norge må gi konkret hjelp. Regjeringen har også fått kritikk for å somle med å finne fram til et bidrag.

I pressemeldingen heter det at det har vært viktig for Norge å tilby hjelp som samsvarer med behovene til Frontex. Frontex er EU-organet som samordner EU-landenes kontroll av grensene mot ikke-EU-land.

Skipet vil være bemannet med sivilt personell, samt personell fra justis- og forsvarssektoren.

– Jeg er glad for at EU nå setter den vanskelige situasjonen i Middelhavet høyt på sin politiske dagsorden. Dette er en utfordring som må løses av Europa i fellesskap. Norge vil løpende vurdere våre bidrag inn i denne dugnaden, sier Solberg.

I havsnød

Til sammen fire båter i Middelhavet har sendt ut nødsignaler mandag. Situasjonen er svært uoversiktlig. 

Den greske kystvakten melder at 93 mennesker er reddet fra seilbåten som gikk på grunn utenfor Rhodos mandag. Tre personer, en mann, en kvinne og et barn er meldt omkommet.

Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) opplyser tidlig mandag ettermiddag at de har fått nødsignal fra ytterligere tre båter i internasjonalt farvann i Middelhavet.

Det er rapportert om 300 mennesker på en av båtene. Minst 20 av dem er døde, og båten er i ferd med å synke.