REDNINGSFARTØY: Dette bildet viser et redningsfartøy under lete- og redningsarbeidet etter båtkatastrofen. FOTO: Guardia di Finanza/Handout/Reuters
REDNINGSFARTØY: Dette bildet viser et redningsfartøy under lete- og redningsarbeidet etter båtkatastrofen. FOTO: Guardia di Finanza/Handout/Reuters

Overlevde båtkatastrofen: – Smuglerne låste dørene

En overlevende etter flyktningtragedien i Middelhavet sier 950 personer var om bord på den sunkne båten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så mange som 950 personer var om bord i fiskebåten som kantret 16 mil sør for Lampedusa, ifølge en mann som overlevde.

Fiskebåten skulle frakte flyktninger over Middelhavet, og ba om hjelp fra den italienske kystvakten på grunn av navigasjonsproblemer. Et portugisisk lasteskip ble sendt for å hjelpe.

Årsaken til kantringen var trolig at flyktningene samlet seg på én side av båten da lasteskipet nærmet seg.

– Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner, sier den overlevende til påtalemyndigheten i Catania, ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Italienske myndigheter har så langt ikke klart å verifisere opplysningene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Var innelåst

Tidligere meldinger har gått ut på at det var 700 personer om bord i skipet som kantret utenfor kysten av Libya natt til søndag.

Vitnet, som er identifisert som bangladeshisk, sier mange av passasjerene var innelåst i lasterommet.

– Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem når de prøvde å komme ut, sier mannen, som ble brakt til sykehus på Sicilia.

Brende reiser til roma

18 skip er blitt satt inn i redningsarbeidet. Bare 28 overlevende er funnet så langt. Havet i området er for dypt til at man kan sende ned dykkere. Dermed er det mulig at man aldri får vite det eksakte dødstallet. 

Italia har lenge slitt med flyktninger i Middelhavet. 

Tragedien i Middelhavet natt til søndag har ført til massiv kritikk av europeiske lands håndtering av situasjonen. Mandag blir saken tema når EUs utenriksministre møtes i Luxembourg. Tirsdag reiser Børge Brende til Roma, hvor han vil drøfte problemene med Italias utenriksminister.

– Hele komplekset rundt Middelhavet og den humanitære situasjonen der kan ikke fortsette, sier Brende til NTB. 

NTB/TV 2