Båtflyktningene klamrer seg fast til vrakrestene

Et barn er blant de døde etter at en seilbåt med flyktninger gikk på grunn utenfor den greske øya Rhodos mandag. Samtidig er det sendt ut nødsignal fra tre andre skip i Middelhavet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den greske kystvakten melder at 93 mennesker er reddet fra seilbåten som gikk på grunn utenfor Rhodos mandag. Tre personer, en mann, en kvinne og et barn er meldt omkommet.

30 personer er fraktet til et lokalt sykehus for behandling. Et Air France-helikopter søker fra luften etter flere overlevende eller omkomne, og en dykker søker i havet. 

Seilbåten ble knust og 93 mennesker er reddet i land på Rhodos mandag. Foto: Rodiaki
Seilbåten ble knust og 93 mennesker er reddet i land på Rhodos mandag. Foto: Rodiaki

Videobilder fra et lokalt nettsted, Rodiaki, viser hvordan mennesker klamrer seg fast til vrakdeler. Enkelte hopper i sjøen og forsøker å ta seg til land. Noen av menneskene har flytevest på. Se video fra den dramatiske redningen øverst i artikkelen. 

Flere nødsignaler fra Middelhavet

Samtidig som disse bildene blir kjent er det klart at flere skip har sendt nødsignal fra Middelhavet.

Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) opplyser tidlig mandag ettermiddag at de har fått et nødsignal fra båter i internasjonalt farvann i Middelhavet.

Det er rapportert om 300 mennesker på en av båtene. Minst 20 av dem er døde, og båten er i ferd med å synke.

Den italienske statsministeren Matteo Renzi sier mandag ettermiddag at italienske og maltesiske skip er på vei for å bistå to fartøy som har sendt ut nødsignaler. 

Disse to har mer enn 400 mennesker om bord. Den ene er en oppblåsbar redningsflåte utenfor Libya med mellom 100 og 150 mennesker om bord. Den andre er båten med 300 personer.

Hastemøte i EU

EUs utenriks- og innenriksministre møtes mandag til et hastemøte for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der minst 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år.

Tirsdag reiser Børge Brende til Italia, for å treffe landets utenriksminister.

Italias statsminister Matteo Renzi sa mandag at menneskesmuglere har trappet opp virksomheten i det siste, og at europiske land må stå sammen om å håndtere flyktningstrømmen. 

Maltas president Joseph Muscat sier tragedien forrige helg, der 1000 mennesker kan være døde, endrer synet på båtflyktninger.

– Historien vil dømme oss hardt dersom Europa ikke samarbeider om denne utfordringen, sier han ifølge AP

Gravlegges på Malta

Tidlig mandag morgen ankom et italiensk kystvaktskip Malta. Om bord var 24 døde mennesker, fra det som kan være Middelhavets største båtflyktningkatastrofe.

En overlevende forteller at så mange som mellom 700 og 950 mennesker var om bord i skipet da det sank, like utenfor kysten av Libya. Håpet var et nytt liv i Europa. Nå ender ferden for mange av dem på Malta, hvor de gravlegges.

– Det er en forferdelig humanitær katastrofe, sier utenriksminister Børge Brende til TV 2.

(NTB/TV 2)