SENDER HJELP: Erna Solberg (H) sier mange av flyktningene som krysser Middelhavet, ikke er på flukt fra krig og konflikt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SENDER HJELP: Erna Solberg (H) sier mange av flyktningene som krysser Middelhavet, ikke er på flukt fra krig og konflikt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Solberg om båtflyktningene: – Ikke naturlig at de får opphold i Europa

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke åpne for at flere flyktninger får opphold i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kunngjorde regjeringen at Norge vil sende en båt til Middelhavet. Fartøyet skal være på plass innen 1. august.

– Det er det vi er blitt bedt om i samtalene med EU og italienske myndigheter. Ønskene om mer hjelp kan komme, men det tar tid å skaffe og utruste denne båten, sier Erna Solberg til TV 2. 

Hundrevis i havsnød

Mandag jobbet italienske og maltesiske myndigheter på spreng for å bistå to fartøy med til sammen 400 mennesker om bord. Båtene sendte nødsignaler etter at de fikk problemer i internasjonalt farvann. 

Strømmen av flyktninger er så stor at middelhavslandene ber resten av Europa om hjelp. Men Solberg sier det ikke er snakk om å ta flere inn til Norge. 

Kommer ikke fra krig og konflikt

– Vi tar imot kvoteflyktninger. Men husk at mange av dem som kommer over nå ikke er forfulgt etter vilkår som asyl- eller kvoteflyktninger. Det er en stor tilstrømning av mennesker som ønsker seg en bedre fremtid i Europa. De kommer fra land der det ikke er krig og konflikt, sier Solberg.

– Det er ikke naturlig å si at akkurat den gruppen som kommer nå, i det hele tatt kvalifiserer til å få opphold i noe europeisk land, sier statsministeren.