God morgen Norge-Wenches ukemeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips. Foto: TV 2.
God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips. Foto: TV 2.

Mandag:    Norges grillmester Unions - BBQ


Norske «kjøttkaker» på ny måte, med parmesan og chili
Svenska kåldormar fylt med bbq beef
Vinaigrette med svenske Lingon og Norsk sennep
Frisk salat & revet pepperrot

Dette trenger du:

  • ½ kg svinekjøtt, f.eks svinenakke eller svineribbe, grovkvernet
  • 1 ts salt
  • 1 egg
  • 50 g parmesan
  • 1 rød chili
  • pepper

Slik gjør du:
Vend inn salt og bland inn egg, revet parmesan, finhakket chili og pepper.
Rull til boller og tre på et grillspyd.
Grilles på begge sider og pensles med en bbq saus.

Røkt BBQ saus
Dette trenger du:

  • 1 rød paprika
  • 4 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili
  • 6 cherrytomater
  • 1 boks hakkede tomater (mutti)
  • 3 ½ ss brun sukker
  • 2 ss sherryeddik
  • 1 ss tomatpurè
  • 1 ss honning
  • 1 ts maizenna utrørt i 1 ss kaldt vann
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ts dråper tabasco green pepper sauce

Slik gjør du:
Grønnsakene grovhakkes og røykes i ca 2 timer ved 125 grader i smokeren.
Ha alt over i en kjele.
Tilsett hermetiske tomater, brunt sukker, eddik, tomatpurè og honning, og kok det hele sammen i ca 5 minutter.
Kjørt glatt med en stavmikser og kok sausen i ca 1 time på middels varme, under lokk til den har ketchupkonsistens.
Rør inn maizenna, smak til med dijonsennep og tabasco, kjør sausen helt glatt med en stavmikser.
Avkjøl.
Oppbevares på et tett glass.

Kåldormar ( kålruletter) med BBQ pulled beef
Dette trenger du:

  • 800 g høyrygg eller Entrecôte
  • 80 g bbq rub med chipotle (4 ss Brun farin, 3 ts tørket løk, 5 g chipotle, 2 ss paprikapulver, ¾ ss fingersalt)
  • 16 stk pene kålblader, savoykål eller nykål

Slik gjør du:
Kjøttet rubbes godt Gnis inn med ) med krydderblandingen, la ligge kjølig i 2 timer.
Røykes på ca 120 - 125 grader i 9 – 12 timer i en smoker, til du har en kjernetemperatur på 95 grader.
Avkjøles noe, riv kjøttet i lange «tråder» og smaksett deretter kjøttet med litt bbq saus.
Forvell kålbladene i kokende vann i 30 sekunder, avkjøl i isvann.
Grill kålen raskt på grillen og fyll de deretter med ca 50 g pulled beef i hvert blad.
Rull sammen og varm på indirekte varme på grillen frem til servering, pensle med litt salt, pepper, smeltet smør og gressløk.

Vinaigrette med tyttebær og sennep
Dette trenger du:

  • 2 ss Tyttebær
  • 1 ss sennep
  • 6 ss olivenolje
  • 2 ss sherryeddik
  • 1 ss finsnittet gressløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk sennep, olje og eddik sammen, smakesett med tyttebær, gressløk, salt og pepper.

Frisk salat
Dette trenger du:

  • Stangselleri
  • Reddik
  • Spirer
  • Hjertesalat
  • Gressløk
  • Gulrot

Slik gjør du:
Stangselleri, reddik og gulrot kuttes i pene tynne skiver på en mandolin, eller med en aspargesskreller.
Salaten snittes og alt blandes med litt vinaigrette.

Løkmarmelade
Dette trenger du:

  • 1 rødløk
  • 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss brunt sukker
  • 3 ss Sherryeddik
  • salt og pepper
  • Revet pepperrot
  • Topp retten med litt revet pepperrot

 

Tirsdag:    Indisk frokost

Oppskrift: Baljit Singh, New Delhi Indian restaurant, Oslo

Aloo ka Parath

Dette trenger du:

  • 500 g kokte skrelte og mosede poteter
  • 250 g hvetemel
  • 1 ss vegetabilsk olje
  • 1,5 dl vann (+ evt. 1-2 ss)
  • 1 middels stor finhakket løk
  • ½ ts salt
  • ½ ts garam masala
  • 1 grønn chili
  • 3 ss frisk hakkede korianderblader

Slik gjør du:
Kok og skrell poteter og mos dem fint opp.
Ha olje i melet og bland godt, tilsett vannet litt etter litt og bland sammen til en deig, kna i 8-10 min.
Skrell og mos potetene fint opp tilsett finhakket løk, koriander, salt og krydder.
Bland godt sammen.
Varm en jernpanne eller en takke til middels varme.
Del deigen i 8 like deler.
Rull en og en del til en liten kule.
Legg på bordet og klapp ut til en rund leiv, ca 4-6 cm i diameter.
Legg ca 2 ss av potetmosblandingen, lukk deigen rundt potetmosen og press den godt sammen.
Klem deigen lett sammen slik at den blir flat.
Ha litt mel på bakebordet og kjevle ut til en ca 12-14 cm stor leiv, ca. 1/4 cm tykk.
Legg i varm stekepanne/takke og stek i ca 1 min, snu, vent noen sekunder og fordel over ½ ss olje, snu og fordel over ½ ss olje på andre siden.
Nå bør parathaen ha rødbrune flekker, snu den igjen og la den steke noen sekunder på andre siden før den tas ut av pannen /takken.
Gjenta prosessen med resten av deigen.
Servers varme sammen med smør og raita.

Raita

Dette trenger du:

  • 1 mellom stor slangeagurk
  • 5 dl yoghurt
  • ½ ts salt
  • ¾ ts raita masala
  • ½ ts bhunna jira
  • Frisk koriander

Slik gjør du:

Riv agurken, evt. råkostjern, klem ut saften fra den revne agurken.
Smak til yoghurt med salt, raita masala og bhunna jira.
Bland godt sammen.
Tilsett revet agurk og agurksaften, og dryss over frisk koriander.
Serveres kald.

Pakhora

Dette trenger du:

  • 6 ss linsemel
  • ½ ts salt
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ½ ts hvite spisskumenfrø
  • 3 dl vann
  • Frisk koriander, finhakkede grønnsaker etter ønske. For eksempel blomkål i små buketter, løk i ringer, poteter i skiver og/eller spinat.
  • Olje til frityrsteking

Slik gjør du:
Sikt linsemelet i en stor bolle.
Tilsett salt, chilipulver, bakepulver, spisskummen og bland godt sammen.
Tilsett vann og pisk sammen til en glatt røre.
Tilsett koriander mot slutten.
Varm olje i en stor tykkbunnet vid gryte eller sautepanne (panne med høye kanter).
Dypp de valgte grønnsakene i røren og legg i den varme oljen, snu dem i oljen en gang.
Stek i flere omganger.
Legg over på doble ark med kjøkkenpapir.
Servers straks.

Lassi (3-4 glass)

- søt eller salt 

Dette trenger du:

  • 5 dl Kefir eller yoghurt naturell
  • 2.5 dl kaldt vann eller melk
  • 4-5 isbiter
  • 1- ½ ts salt eller 5-6 ss sukker
  • Evt. mango eller annen frukt

Slik gjør du:
Kjør sammen i en hurtigmikser.
Server kald og pynt med frisk mynte.

 

Onsdag:    Helstekt indrefilet og flamberte jordbær

Indrefilet servert med aspargesbønner, ovnsbakte tomater og rødvinssaus. Flamberte jordbær og ananas servert med vaniljeis.

TIPS! Ytrefilet (godt mørnet) kan tilberedes på samme måte, husk at tykkelsen på fileten avgjør steketiden.
Bruk steketermometer!

Dette trenger du:

  • Ca 800 indrefilet
  • Salt og pepper
  • Olje og smør til steking
  • Frisk timian

Ovnsbakte sherrytomater:

  • Ca 2-3 tomater pr person
  • Olivenolje
  • Flak salt
  • frisk timian

Rødvinsaus:

  • 6 dl rødvin
  • 2 sjalottløk
  • 5 dl kraft
  • 100 g usaltet smør i terninger

Slik gjør du:

Legg kjøttet til temperering på kjøkkenbenken en times tid før steking.
Varm stekeovnen til 150 grader.
Gni den romtempererte fileten inn med salt og pepper.
Varm olje i en stekepanne, tilsett smør og la det bruse ut før fileten legges i pannen sammen med frisk timian.
Legg i fileten.
Dryss på salt og pepper, og brun fileten på alle kanter.
Øs over stekefettet under bruningen.
Legg i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og sett fileten i stekeovnen.
Stek til termometeret viser 55 grader.
Ta ut kjøttet, dekk med aluminiumsfolie og la kjøttet hvile 15-20 min før det skjæres opp.
Når kjøttes tas ut, sett inn tomatene.
Senk temperaturen til 125 grader og la steke mens kjøttet hviler.
Ha hakket løk i en gryte med noen dråper olje og ”svi” av løken.
Tilsett rødvin og kok inn til ca 2 dl.
Tilsett kraft og kok inn til det halve, ca 4-5 dl kraft/rødvin i gryten.
Trekk gryten til side.
Før servering tilsett stekesjy fra den ovnsstekte fileten i sausen.
Sil sausen og rør/pisk inn smør i terninger, litt etter litt.
Sausen bør ikke koke etter at smøret er rørt inn.
Server med kokte eller bakte poteter. Evt. en god hjemmelaget potetmos.

Flambert frukt og bær servert med vanilje is

Velg ønsket frukt og bær, de bør ikke være for bløte.
Rens og del i biter (ikke for små)/ båter.

Slik gjør du:
Smelt 2 ss sukker til karamell i en panne.
Tilsett 2 ss smør og la smøret smelte.
Legg i 1/2 splittet vaniljestang, hell i 1/2 dl sitruslikør/cointreau (kan sløyfes) og 2 dl appelsinjuice.
Tilsett frukt og bær.

Smaksett evt. med skall fra sitron eller lime.
Trekk pannen vekk fra platen slå i litt konjakk eller sitruslikør.
Sett pannen tilbake på platen, bruk en lighter med langt skaft, evt. fyrstikk, og tenn på.

NB! Ikke gjør dette under kjøkkenventilatoren. Hvis flammen slår opp kan det raskt ta fyr i ventilator (mye fett og brannfarlig).

TIPS! Flamber direkte i pannen! 
Brennevin på rundt 40 prosent tar normalt ikke fyr uten at maten er varm.
Sterke og søte likører passer til flambering av desserter, men du kan bruke cognac og annet brennevin også.
Cognac Calvados passer best til kjøtt.
4-6 centiliter brennevin er nok.
Tenn på alkoholdampen over maten med en fyrstikk.
La flammen brenne helt ut, ellers kan det etterlate seg ubehagelig og dominerende smak av alkohol.
Flambering bør ikke gjøres ved luftige gardiner og annet lett antennelig materiale.

Vær forsiktig!

 

Torsdag:    Paella med hvitløksmajones

Dette trenger du:

  • 1 kylling (ca. 1000 g) eller 2-3 kyllinglår og 2 stk kyllingbryst
  • 1 ½ dl olivenolje
  • Salt, pepper
  • 2 løk
  • 6-8 skiver krydret spekepølse (for eksempel Tind spekepølse med sydlandske urter, med akevitt og krydder eller chorizo (spansk pølse)
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 rød paprika
  • 1 grønn paprika
  • Salt, grovmalt pepper
  • ½ l paellaris eller arborioris (risottoris)
  • ½-1 g safran eller litt gurkemeie
  • Ca 8 dl kyllingkraft
  • Ca. 2 dl tørr hvitvin + 1 dl tørr sherry (ev 2 1/2- 3 dl eplemost)
  • Sitronskall
  • 3-4 flådde tomater
  • Ca. 12 stk blåskjell
  • ½ kg reker
  • 4 stk kreps (kan sløyfes)
  • 200 g grønne, frosne erter
  • Frisk timian eller bladpersille
  • Sitron

Slik gjør du:
Del kyllingen i 8 biter. Hakk løk og hvitløk og skjær paprika i strimler..
Varm 1 dl olje i en vid panne med kanter (sautepanne). Brun kyllingbitene og krydre med salt og pepper. Legg dem i et ildfast fat og sett i stekeovn ved 125 oC i 15-20 min.

Tilsett resten av oljen i pannen sammen med løk, spekepølse ,hvitløk og paprika. Tilsett risen og la surre med til risen er blank. Ha i safran (ev gurkemeie), fond/kraft/vann, hvitvin og sherry. Tilsett kyllingbitene med stekesjy og vend lett om. Kok opp og la trekke ca. 20 minutter, til risen er mør. Tilsett ev litt mer kyllingkraft.
Legg flådde tomater i båter og grønne erter i gryten og vend lett om.
Smak til med salt og pepper og ev litt revet sitronskall.
Damp blåskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg. Rens halvparten av rekene og ev kreps.
Hell blåskjell (med kraften), reker og kreps (med og uten skall) over ris, grønnsaker og kyllingen og og la alt bli gjennomvarmt.
Pynt med bladpersille og sitronbåter.
Server med brød og ev hvitløksmajones.

Hvitløkmajones

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.
Dette trenger du:

  • 4 fedd hvitløk
  • 2 eggeplommer
  • 1/2 ts salt
  • Pepper
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss hvitvins eller epleeddik
  • 1 ½ dl nøytralolje+ ½ dl olivenolje
  • 1-2 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones». Juster med kaldt vann. Smak evt til med litt mer salt og pepper.

Eller bruk stavmikser, raskt og enkelt:
Ha eggeplommer, grovhakket hvitløk, sitronsaft og eddik i et desilitermål. Sett stavmikser ned i desilitermålet og hell i oljen. Kjør stavmikser mens du drar den oppover i deslilitermålet, ”ingrediensene ” vil emulgere (- enkelt sagt: de vil tykne) til en tykk, glatt majones. Hvis majonesen er for tynn tilsett litt mer olje! Smak til med salt, pepper og ev mer sitronsaft.

Tips: Aioli smaker godt til fiskesupper og retter av fisk og grønnsaker.

 

Fredag:    Tiramisu

 

En lettere og litt magrere variant av den italienske dessert-klassikeren.

Dette trenger du:
Se tips for variant uten gluten og uten sukker.
Desserten lages i en dyp form med kanter og flat bunn eller porsjonskåler med 4-5 cm høykant.
3-4 personer

Dette trenger du:

  • Ladyfingers (savoiardi) eller sukkerbrødbunn, se tips
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss melis eller sukker
  • 200 g temperert kremost (light) eller kremost til baking med vanilje
  • 1 dl kesam mager eller vaniljekesam
  • 5-6 ss god sterk avkjølt kaffe
  • 2-3 ss marsala (italiensk dessertvin), amaretto ( mandellikør) eller konjakk
  • 2 ss kakao
  • 2-4 ss revet mørk sjokolade

Slik gjør du:

Vil du bruke sukkerbrød, start med å bake en tynn bunn, se tips.
Visp eggeplommer, melis/sukker til en luftig eggedosis. Rør inn kremost og kesam til en glatt masse.
Bland sammen likør/konjakk og avkjølt kaffe.
Sukkerbrødbunnen skjæres i ca 10x3 cm eller bruk fingerkjeks. Dypp kjeksen/sukkerbrødet i strimler i kaffeblandingen og legg lagvis med ost og kesamkremen i et serveringsfat eler porsjonsglass. Det øverste laget skal være mascarponekrem. Dekk med plastfilm og sett kaldt, 4-6 time.
Ved servering dryss over kakaopulver og revet sjokolade.