Ligger an til valgthriller:

Mot maktskifte i flere storbyer

En fersk TV 2-prognose viser at det ligger an til et svært jevnt valg i flere store byer. Vi har sjekket 114 kommuner. Sjekk din kommune her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre går mest tilbake på kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 i april, mens Venstre går mest frem.

Valgthriller i Oslo 

Oslo har de siste årene vært dominert av Høyre og de andre borgerlige partiene. Vi må helt tilbake til 1997 for å finne sist gang det var en byrådsleder fra et annet parti enn Høyre.

– 18 år er nok. Jeg er klar, sa Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen til stående applaus fra Arbeiderpartiets landsmøte i helgen.

TV 2s prognose som er laget på grunnlag av målingen viser at det ligger an til en valgthriller i hovedstaden. Partiene på venstresiden ligger an til å få 27 mandater i Oslos bystyre, mot de borgerlige partienes 29. Dermed er De Grønne nok en gang på vippen mellom blokkene med tre mandater.

– MIljøpartiet de Grønne er et viktig parti og det å sette klima, miljø og gjøre hovedstaden enda grønnere er visjoner som vi deler, sier Johansen til TV 2.

Også i Tromsø ligger De Grønne i øyeblikket på vippen mellom blokkene.

I Bergen viser TV 2s prognose et flertall for de fire borgerlige partene, det samme er situasjonen i Stavanger, mens det er klart rødgrønt flertall i Trondheim. I Tro

Her er TV 2s partibarometer med stortingsmålingene

NEDGANG: Høyre går mest ned i TV 2s partibarometer, som også viser at MDG blir en joker i valgkampen. Foto: TV 2
NEDGANG: Høyre går mest ned i TV 2s partibarometer, som også viser at MDG blir en joker i valgkampen. Foto: TV 2

Små bevegelser 

Mens Fremskrittspartiet falt til den laveste oppslutningen på nesten 20 år i stortingsmålingen i april, holder de for første gang bedre stand når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg. Her får Frp en oppslutning på 10,0 (+ 0,3), noe som kan tyde på at fallet i stortingsmålingen er en reaksjon på de siste ukers krangel på borgerlig side.

Høyre går mest tilbake fra mars med 1,6 prosentpoeng til 24,3 prosent, mens Arbeiderpartiet får 34,8, det samme som partiet fikk i mars.

Kristelig Folkeparti får 4,9 (+ 0,6), Senterpartiet 7,2  (- 0,3), SV 4,7 (+ 0,3), Venstre 6,1 (+ 0,9), De Grønne 3,0 (+ 0,4), Rødt 2,3 (- 0,6) og andre partier og lister 2,5 (+ 0,1). I den siste gruppen navngir de spurte flere lokale lister som stiller til valg.

Rød makt

TV 2 utarbeider prognose for hvordan den nasjonale målingen vil slå ut i de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere. Den viser at Arbeiderpartiet får flertall alene i Rælingen, Ringsaker, Stange, Vestre Toten, Kristiansund, Verdal og Hammerfest.

I følgende store kommuner kan Arbeiderpartiet danne flertall med sine tidligere rødgrønne regjeringskamerater: Fredrikstad, Sarpsborg, Aurskog-Høland, Eidsvoll, Fet, Lørenskog, Nes, Skedsmo, Sørum, Elverum, Gjøvik, Gran, Lillehammer, Østre Toten, Kongsberg (med støtte fra enten MDG eller Rødt), Modum, Nedre Eiker, Ringerike, Strand, Voss, Førde, Malvik, Melhus, Trondheim, Levanger, Namsos, Steinkjer, Stjørdal, Bodø, Narvik, Rana, Sortland, Vefsn og Alta.

Borgerlige kommuner

I Asker viser TV 2s prognose at Høyre ligger an til flertall alene, mens Høyre og Fremskrittspartiet har flertall sammen i Bærum, Oppegård, Drammen, Røyken, Sandefjord og Os i Hordaland.

Høyre, Frp og KrF ligger an til flertall i Kristiansand, Søgne, Vennesla, Eigersund, Gjesdal, Klepp, Randaberg, Sandnes, Time, Tysvær, Bømlo, Fjell, Kvinnherad og Molde.

Høyre, Frp og Venstre ligger an til å kunne få flertall i Rygge, Nittedal og Ski.

I Eidsberg, Halden, Moss, Enebakk, Frogn, Nannestad, Lier, Øvre Eiker, Holmestrand, Larvik, Stokke, Tønsberg, Bamble, Arendal, Grimstad, Askøy, Bergen, Stord, Flora og Ørsta er det nå flertall dersom alle de fire borgerlige partiene samarbeider.

I Ullensaker, Nøtterøy, Lillesand, Mandal, Haugesund, Sola, Stavanger, Lindås og Ålesund kan Høyre og Frp danne flertall sammen med enten Venstre eller KrF.

Lokale lister ligger på vippen i Vestby, Hamar, Kongsvinger (Pensjonistpartiet), Skien, Hå, Orkdal og Lenvik. Mens De Grønne er vippeparti i Askim, Nesodden, Ås, Oslo, Horten, Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Vestvågøy og Harstad.

Om prognosen og målingen

Kommunevalgbarometeret er laget av TNS Gallup for TV 2. Det er de samme personene som er intervjuet som fikk spørsmål om hva de ville stemme ved stortingsvalg, og svært mange svarer ulikt på de to spørsmålene. Målingen er tatt opp 7. - 10. april. 960 personer med stemmerett i tidsrommet 7. - 10. april. 75,8 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere. Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene.