KUN ETT: Politiets eneste helikopter har base i Oslo, men nå vil justisminister Anders Anundsen (Frp) bruke private aktører til å frakte politiet andre steder i landet. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
KUN ETT: Politiets eneste helikopter har base i Oslo, men nå vil justisminister Anders Anundsen (Frp) bruke private aktører til å frakte politiet andre steder i landet. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Anundsen vil frakte politiet i private helikoptre

Politiet ønsker å ta i bruk private aktører for å frakte politi på Vestlandet og i Nord-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets eneste helikopter har base i Oslo.

Forsvarets helikoptre som brukes av beredskapstroppen holder til på Rygge. Det gjør politiet svært sårbare i store deler av landet.

Nå vil Justisdepartementet hyre inn private aktører for å øke kapasiteten i andre deler av landet.

– På Vestlandet er det store avstander, og i praksis er bil det eneste alternativet for politiet. Det betyr i mange tilfeller at det går flere timer før beredskapen er på et tilstrekkelig nivå under hendelser. Derfor ønsker vi å starte et samarbeid med flere aktører for å dra nytte av de ressurser som allerede er der, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Samtaler med Statoil

Justisdepartementet har allerede igangsatt samtaler blant annet Statoil for å kartlegge hvilke ressurser som finnes.

Statoils informasjonssjef Ørjan Heradstveit bekrefter at de har bistått justisdepartementet i planleggingen.

– Det stemmer at vi har en dialog om dette. Vi kjøper tjenester fra CHC Helikopter Service AS og Bristow Norway. Så selv om politiets behov må koordineres med Statoils virksomhet, så vil selve kontraktene bli gjort direkte med selskapene som leverer til oss, sier Heradstveit. 

Lostjenesten

Justisminister Anders Anundsen forteller at de også er i dialog med Lostjenesten som disponerer 3 helikoptre.

– Vi har hatt en god dialog med både Statoil og Lostjenesten. Lostjesten har tre helikoptre, ett av dem har base i Hammerfest. I tillegg ser vi på et tysk selskap som driver vedlikehold på sin flåte på Sola. Dermed har vi potensielt tilgang til flere titalls helikoptre om nødvendig, sier Anundsen. 

Justisministeren er ikke bekymret for at tiltaket er en privatisering av politiet.

– De skal ikke utføre skarpe politioppdrag. De skal kun bistå med å frakte politi i en styrkeoppbyggingsfase der vi normalt sliter med å rekke frem i tide. Dette er tross alt mye bedre en den situasjonen vi har i dag, som altså er ingen helikopterkapasitet i det hele tatt, sier Anundsen.