JUBLER: Arild Knutsen fra Foreningen for human narkotikapolitikk jubler over vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte. Her flankert av tidligere Stortingspresident Dag Terje Andersen og Torgeir Michalsen fra Ap under et besøk på Stortinget i 2013. Foto: Scanpix
JUBLER: Arild Knutsen fra Foreningen for human narkotikapolitikk jubler over vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte. Her flankert av tidligere Stortingspresident Dag Terje Andersen og Torgeir Michalsen fra Ap under et besøk på Stortinget i 2013. Foto: Scanpix

– Dette er en jubeldag for de tyngste rusmisbrukerne

Arild Knutsen i foreningen for en human narkotikapolitikk er glad for Aps vedtak om heroinassistert behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok lørdag å gå inn for et prøveprosjekt med å gi gratis heroin til tunge rusmisbrukere.

– Jeg er ufattelig glad nå, dette er stort og en jubeldag for de aller tyngste og vanskeligstilte rusmisbrukerne. Akkurat nå føler jeg det som en triumferd, sier en jublende glad Arild Knutsen, styreleder i foreningen for en human narkotikapolitkk, til TV 2. 

Foreningen har i lang tid vært tilhengere av gratis utdeling av heroin til tunge brukere.

– Heroinassistert behandling skal være et tilbud til de tyngste rusmisbrukerne som det ikke er mulig å hjelpe på andre måter. Disse har fått så mange lovnader opp igjennom at de fortjener at dette settes i gang nå, sier Knutsen.

Fornuftbasert rusdebatt

Arbeiderpartiet mener det må ligge medisinske og ikke politiske vurderinger til grunn for medikamenter som brukes i helsehjelp til rusavhengige, og går inn for oppstart av heroinassistert behandling i en kontrollert studie.

– Dette er et vedtak i landets desidert største parti og fikk et betydelig flertall i avstemmingen. Jeg håper debatten nå kan løftes til å bli mer fornuftsbasert. Det er allerede sju land som har heroinassistert behandling som prøveordning, og jeg er kjempeglad for at ryggraden i Arbeiderpartiet nå går inn for det samme i Norge, sier han.

Stortingsvotering i mai

Etter vedtaket sier Aps leder Jonas Gahr Støre at han nå vil sette seg ned med Venstre og andre partier som er positive til heroinassistert behandling av tunge rusmisbrukere.

Et representantforslag fra Venstre som blant annet tar til orde for dette er i øyeblikket til behandling i Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Jeg vil ta kontakt med Venstre for å snakke om dette. Hovedinspirasjonen er den samme, men det kan være nyanser. Vårt forslag er veldig innrammet og reflekterer også tvil. Når vi skal forsøke dette, skal det gjøres på en kontrollert måte, sier Støre til NTB.

Venstres forslag skal etter planen opp til votering i stortingssalen 28. mai. Også SV har fremmet tilsvarende forslag.