Dagfinn (42) fikk panikk da sønnen på seks måneder plutselig sluttet å puste

I likhet med veldig mange foreldre visste han ikke hva han skulle gjøre under de dramatiske sekundene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ett år siden var det ikke gitt at Dagfinn Høyberg skulle få oppleve å sitte her i dag og leke med sønnen Erlend.

Da den lille gutten var seks måneder gammel opplevde nemlig faren og moren det utenkelige hjemme i deres egen stue.

– Han gikk fra å være en helt vanlig gutt til en bevisstløs unge, helt iskald og helt hvit i ansiktet. Jeg tok på pannen hans og det var som å ta på et kjøleskap. Vi fikk fullstendig panikk, forteller Høyberg.

Fryktet hjertestans
Erlend ble født med en hjertefeil og hadde vært gjennom en operasjon 2,5 måned tidligere. Foreldrene fryktet derfor at hjertet hans hadde stoppet.

– Det var tusen tanker som flydde gjennom hodet, er dette siste øyeblikk jeg holder min sønn i live?, forteller Høyberg.

Han løftet sønnen i armene og holdt han tett inntil seg.

– Så plutselig så åpnet han øynene igjen, helt utrolig. Akkurat som om han lurte på hva som skjer her, men så gikk det bare et lite halvt minutt så sovnet han inn igjen. Så det var en svært alvorlig situasjon, men vi visste jo da at det ikke var hjertestans men det var mest sannsynlig sirkulasjonsvikt.

Ambulansen var på plass i løpet av noen få minutter og Erlend ble kjørt til sykehus hvor han ble hasteoperert. Det gikk heldigvis bra med den lille gutten, men episoden har gitt faren en skikkelig vekker.

Stor økning av foreldre på kurs

– Det som plager meg i ettertid er at vi følte oss litt handlingslammet. Vi lurte på skal vi begynne med hjerte- og lungeredning eller skal vi ringe først til 113. Hvordan var denne rekkefølgen?, sier Høyberg.

Den usikkerheten er han ikke alene om, derfor er det nå mange foreldre som deltar på førstehjelpskurs som er spesielt rettet mot barn. Flere av de som tilbyr denne typen kurs melder nå om en markant økning av foreldre som ønsker å vite hva de skal gjøre hvis noe skjer med deres barn.

– Vi har hatt ca. 30 prosent økning i år sammenlignet med samme periode i fjor, forteller Thomas Green, daglig leder i Akuttmedisinsk kompetanse AS.

Green tror denne økningen skyldes at foreldre i dag er mer bevisst enn tidligere og at det er et mye større fokus på sikkerhet i næringslivet og i samfunnet generelt.

Han mener det er helt på sin plass at mammaer og pappaer tar det samme ansvaret for sine egne barn.

– Det er kanskje den viktigste investeringen man gjør overfor sitt eget barn, sier Green.

Også Røde Kors Førstehjelp har sett en økning i sine kurs som er spesielt tilrettelagt for de som har omsorg for barn.

– Vi har hatt en stor økning de siste årene og vi har vel hatt en økning nå det siste året på hele 20 prosent, forteller Fredrik Aasebø, daglig leder i Røde Kors Førstehjelp.

Meldte seg på kurs
Det er flere forskjeller med førstehjelp på barn sammenlignet med voksne. Blant annet er kommunikasjon ofte en utfordring siden små barn ikke kan fortelle hva som er galt.
Men den største forskjellen er nok allikevel hjerte- og lungeredningen.

– Hos barn skal man gi fem innblåsninger først, så skal man gi 30 brystkompresjoner og fortsette med to innblåsninger, forteller Green.

Dagfinn Høyberg syntes opplevelsen med sønnen var så ubehagelig at han meldte seg på førstehjelpskurs.

– Det ga meg mer trygghet, føler at jeg er mer i stand til å hvert fall kunne bistå både for min egen sønn og for andre hvis jeg skulle komme i noen slike situasjoner, forteller Høyberg.

Han anbefaler andre foreldre til å melde seg på førstehjelpskurs.