Arbeiderpartiet går inn for et prøveprosjekt med å gi gratis heroin til tunge rusmisbrukere.

– Vi klarte det, Thorvald, var Aps ordførerkandidat i Oslo Tone Tellevik Dahls gledesutbrudd fra talerstolen i Folkets Hus like etter at Arbeiderpartiets landsmøte hadde fattet det historiske vedtaket.

Ap-veteran Thorvald Stoltenberg har lenge kjempet for at heroin må benyttes i behandlingen av tunge rusavhengige.

Ap mener det må ligge medisinske og ikke politiske vurderinger til grunn for medikamenter som brukes i helsehjelp til rusavhengige, og går inn for oppstart av heroinassistert behandling i en kontrollert studie.

FORNØYD: Både Thorvald Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland var fornøyd med at Arbeiderpartiet går inn for heroinassistert behandling. Foto: Aslak Eriksrud/TV 2
FORNØYD: Både Thorvald Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland var fornøyd med at Arbeiderpartiet går inn for heroinassistert behandling. Foto: Aslak Eriksrud/TV 2

– Jeg er meget glad for avgjørelsen og glad for at så mange har vært med på den avgjørelsen. Jeg må samtidig si at det er tusenvis av mennesker som har jobbet for det resultatet som nå kom, sier Thorvald Stoltenberg til TV 2.

Vil ha ny ruspolitikk

Arbeiderparti-nestoren håper vedtaket betyr starten på en ny ruspolitikk.

– Dette har vært en viktig sak for meg, men først og fremst for de det gjelder. Dette er en forsøksordning og jeg forstår de som stiller spørsmål rundt dette, men de får vi svar på gjennom den prøveordningen som nå er vedtatt. Dernest håper jeg at dette kan bety noe bevegelse i ruspolitikken, som kan bety at vi alle tar ruspolitikken mer alvorlig i fremtiden enn det vi har gjort hittil, sier Stoltenberg.

Gro: – Komfortabel med vedtaket

Ap-veteran og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er også fornøyd.

– Jeg er komfortabel med dette vedtaket. Jeg har lyttet til argumentene og de har vært gode, sier hun til TV 2.
– Men jeg har latt være å delta i debatten. Har ikke satt meg ordentlig inn i det. Det har jeg ikke tid til. Dette har jeg overlatt til Thorvald, humrer hun.

Vært tilhenger siden 2009

Thorvald Stoltenberg ledet i 2009 og 2010 et utvalg nedsatt av daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen som skulle vurdere tiltak for å bedre rusomsorgen for de mest hjelpetrengende narkotikaavhengige i Norge.

Blant tiltakene som ble vurdert, var heroinassistert behandling, et tiltak han siden har støttet.

For fire år siden ble han med i en internasjonal kommisjon gjennom FN som ønsker å fremme en ny narkotikapolitikk som i mindre grad er basert på straff.

Datteren gikk på heroin

I fjor sommer døde Nini Stoltenberg, datteren til Thorvald og søster til Jens Stoltenberg, av hjertesvikt etter lengre tids sykdom.

Nini Stoltenberg var i mange år rusmisbruker og i begynnelsen av 1990-årene gikk hun på heroin.

Skal tilby gratis heroin

Etter langvarig motstand i partiet sa Ap i fjor ja til forskning på heroinassistert behandling av tunge narkomane. 

I innstillingen til landsmøtet heter det at helseutvalget går inn for å tilby gratis heroin og viser til at en liten gruppe ikke har nytte av hjelpen som gis gjennom ordningen med legeassistert rehabilitering (LAR).

– Dette er en svært utsatt gruppe. De har høy dødelighet, store helseproblemer og er ofte utstøtt og marginalisert i samfunnet, heter det i innstillingen.

Oslo Ap har allerede gått inn for at narkomane får heroin av helsevesenet.